Dete

Trikovi pomoću kojih će se vaše dete PREKO NOĆI ODVIĆI OD PELENA! Ovi saveti su od velike pomoći, a JEDNA STVAR je ključna!

Odvikavanje od pelena i samostalno obavljanje nužde kod dece roditeljima je veliki znak da se ono dobro razvija i da počinje da shvata svoje dužnosti i potrebe. Ipak, to je ozbiljan zadatak za sve mame i tate, pa vam donosimo nekoliko saveta koji vam ga mogu olakšati.

07.07.2022 12:00

Trikovi pomoću kojih će se vaše dete PREKO NOĆI ODVIĆI OD PELENA! Ovi saveti su od velike pomoći, a JEDNA STVAR je ključna!
pexels.com

Roditelji male dece znaju koliko je zahtevan i mukotrpan posao odvikavanje deteta od pelena i da to predstavlja i za njih i za dete veliku prekretnicu u životu. Međutim, kako savetuju stručnjaci, roditelji ne bi trebalo da po svaku cenu pritiskaju svoje dete da ono zadovolji njihove zahteve, već da ono samo oseti da je vreme da to učini.

Važno je da se mališan najpre navikne na takva jedna fiziološka obaveza postoji jer ne samo što će roditeljima na taj način olakšati, već će postati samostalno i to će shvatiti kao svoj uspeh. Ukoliko dete može potpuno mirno da sedi, da govori i da razume šta mu se priča, kao i da može da da znak ukoliko je pokvasilo pelenu, to su jasni pokazatelji da je vreme da se reši pelena. Postoji nekoliko načina da dete na lakši način shvati da neke potrebe mora samo da zadovolji.

Zanima ga gde je noša

Ako se dete raspituje za nošu, čak i da želi iz radoznalosti da je vidi, to je dobar znak. Takođe, kada mu se objasni čemu ona služi, lako će moći da dešifruje šta je njena uloga kad je ugleda. Bitno je da mu se ne stvara pritisak i obaveza da sedne na nju. Uz razgovor se može objasniti njena uloga i kako mu ona olakšava, za razliku od pelena, obavljanje nužde.

Ume da kaže da mu je pelena mokra

Dobar znak da je dete postalo svesno toga da samostalno mora da obavi svoju fiziološku potrebu, jeste ako naglasi da su mu mokre pelene. Kod neke dece se već javlja i mali strah jer postaju svesna da rade nešto što ne treba i da to treba i da prijave.

pexels.com

U presvlačenju je potrebna strpljivost, posebno kada je u pitanju zamena pelena 

Zna da kaže "ne"

Nije suština u tome da dete zadovolji potrebu roditelja, već da ume da kaže "ne" ako nešto ne želi. Na kraju, ono mora biti zadovoljno bilo kojim uspehom koje je postiglo samo, posebno kada su pelene u pitanju.

Stavlja stvari na svoje mesto

Svesnost o tome da određene stvari idu na određeno mesto dobra su osnova da dete lakše savlada i ovu naviku. Osim toga što će znati gde šta ide, shvatiće da je vreme da kao i odrasli i ono koristi kupatilo za obavljanje svojih potreba.

pexels.com

Kada dete zna šta gde treba da stoji znać i svoje druge obaveze

Suva pelena barem dva sata

Dete otprilike nakon druge godine počinje da obavlja nuždu u predviđeno vreme. Njegova pelena duže može ostati suva jer ono navikava svoje telo na taj tempo. Očekivano je da u tom periodu posle spavanja popodne ima potrebu za mokrenjem, što roditelji treba da prepoznaju i pripreme mu nošu kako bi to obavilo odmah po ustajanju. Ključ je u tome da se detetu neprestano nudi da sedne na nošu.  

Oponaša vas

Deca u uzrastu oko druge godine već treba da koriste nošu ili odlaze u toalet na adaptiranu dasku na WC šolji, a to se može olakšati i oponašanjem mame i tate. To ćete primetiti ako često rade isto što i vi, pa čak da je u pitanju tapšenje, smeh...nešto sasvim beznačajno. Devojčice vole da budu poput mame, pa se užive u imitiranju i izigravanju domaćice, dok dečaci oponašaju tatu. Na isti način će želeti da koriste i wc poput roditelja jer smatraju da su dovoljno „veliki“.

Kako pomoći detetu?

Kada dete ispunjava navedene uslove spremno je da preuzme kontrolu nad svojim fiziološkim potrebama. Vi bi trebalo da budete pored njega da mu objasnite da sedenje na noši nije strašno, da tako rade svi veliki i da time ono pokazuje da je i on među njima.

Dete ne bi trebalo prepustiti samo sebi, već mu treba pomoći oko svlačenja odeće. Strpljivo sedenje pored njega i odobrovoljavanje će mu mnogo olakšati u tom procesu. Ukoliko je na WC šolji, dozvolite mu, iako to možda ne želite, da povuče vodu iz vodokotlića. Želeće da bolje kontroliše celu situaciju, a pritom će mu sve to delovati zabavno.

Foto: Shutterstock

Pomoć roditelja je za dete jako važna u sticanju ove nove navike

"Montesori" fraze za lakše odvikavanje od pelena

Postoje i neke fraze koje će roditeljima pomoći da lakše nagovore svog mališana da koristi nošu umesto pelena. Poznata Marija Montesori, koja je mnogo promenila pogled na vaspitanje dece širom sveta, predlaže nekoliko simpatičnih fraza kroz koje ćete uspostaviti odličnu vezu sa detetom i lakše ga ohrabriti da koristi nošu.

1. "Mokra ti je pelena, hajde da je presvučemo"

2. "Vidi kako čvrsto stojiš, sigurno možemo presvući pelenu, a da ni ne sedneš! Hajde da probamo!"

3. "Molim te, pokušaj sam/a da se skineš"

4. "Da li želiš da probaš da koristiš nošu?"

5. "Trebalo bi da počnemo da koristimo nošu"

6. "Bravo, koristiš nošu kao što i mi to radimo!"

7."Spreman si/spremna si da skinemo pelene!"

8. "Odeća ti je mokra, mislim da je vreme da se presvučeš. Šta kažeš?"

Ove fraze i pitanja trebalo bi da vašem mališanu daju do znanja da se i on nešto pita, a ne da ga prisiljavate na nešto po svaku cenu. Dajete mu izbor da sam eksperimentiše i otkrije svoje sposobnosti za koje će kasnije biti pohvaljen. Ponekad nije naodmet ubaciti ton oduševljenja u pitanju, jer retko kada deca odolevaju takvom izazovu.

Čak i ako negoduju, budite strpljivi i sačekajte pogodan trenutak. Potrebno je vreme da deca prihvate novu naviku, ali nije i nemoguće uz pomoć strpljenja i posvećenosti. Mnogi roditelji pribegavaju puštanju crtaća ili slikovnicama dok je mališan na noši, što je takođe u redu.

Ipak, većina roditelja potvrđuju uspešnost jednog trika koji je već uveliko postao deo prakse mnogih mama i tata. Navijanje za detetov uspeh kada prepozna potrebu za nuždom i sedenjem na noši daće mu veliki motiv da to i dalje čini. Možda deluje nestvarno, ali pravljenje "spektakla" od toga zaista ima pozitivan efekat, savetuju mnogi roditelji. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)