Dete

SIJAMSKI BLIZANCI USPEŠNO RAZDVOJENI NAKON OPERACIJE DUGE 14 SATI: Bili su spojeni glavama i imaju samo po jednu godinu

Sada će moći da vode normalne živote.

19.09.2024 13:06

SIJAMSKI BLIZANCI USPEŠNO RAZDVOJENI NAKON OPERACIJE DUGE 14 SATI: Bili su spojeni glavama i imaju samo po jednu godinu
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vrhunski britanski hirurzi izveli su zapanjujuću operaciju kako bi razdvojili jednogodišnje sijamske blizance, Minala i Mirhu, koji su bili pričvršćeni za glavu. Blizanci, poreklom iz Pakistana, sada se oporavljaju u bolnici u Turskoj i očekuje se da će se potpuno oporaviti.

Operaciju, koja je trajala 14 sati, izveo je profesor Nur ul Ovase Jelani, pedijatrijski neurohirurg iz londonske bolnice Great Ormond Street, u gradskoj bolnici Ankara Bilkent. Mukotrpna procedura obuhvatila je lokalni tim lekara i bila je podeljena u dve faze tokom tri meseca.

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sijamski blizanci uspešno razdvojeni

Razdvajanje blizanaca bio je posebno rizičan zadatak, s obzirom na to da su spojeni na prednjem delu glave, što znači da dele vitalne krvne sudove i moždano tkivo.

- Oni se odlično oporavljaju, zaista divno. Trebalo bi da budu u poziciji da se vrate u Pakistan za nekoliko nedelja, izjavio je profesor Jelani za Sky News.

Kako bi se pripremili za ovu složenu operaciju, tim hirurga koristio je tehnologiju mešovite stvarnosti (MR), koja kombinuje 3D slike, poput medicinskih skeniranja, sa fizičkim svetom. Ova inovativna tehnologija omogućila je lekarima da vežbaju svoje pokrete, a takođe je pomogla timu da obuči medicinare u bolnici u Ankari o tome šta mogu da očekuju.

Ovo nije prva operacija razvdajanja sijamskih blizanaca

Profesor Jelani, vodeći svetski stručnjak za visoko tehničke operacije, ranije je razdvojio trogodišnje brazilske blizance Bernarda i Artura Limu tokom operacije koja je trajala neverovatnih 27 sati.

- Bio sam apsolutno slomljen nakon te operacije. Napravio sam samo četiri pauze od 15 minuta za hranu i vodu. Ali bilo je divno videti kako se porodica oseća srećno, dodao je.

Nakon operacije, krvni pritisak i otkucaji srca dečaka bili su "preko krova" sve dok se nisu spojili i dodirnuli ruke četiri dana kasnije. Rad profesora Jelanija podržava njegova dobrotvorna organizacija Gemini Untwined, koja prikuplja sredstva za braću i sestre rođene zajedno na čelu.

Prema podacima, jedno od 60.000 porođaja dovodi do sijamskih blizanaca, a samo 5 procenata njih su deca kraniopagusa, što znači da su spojena glavama. Očekivani životni vek blizanaca koji nisu razdvojeni je veoma nizak, a oko 40 procenata blizanaca spojenih na glavi je mrtvorođeno ili umire tokom porođaja. 

Ova operacija predstavlja ogroman korak napred u medicini i nadu za mnoge porodice suočene s ovim izazovima, prenosi The Sun. 

BONUS VIDEO: 

 

Komentari (0)