Dete

NA LETOVANJU U GRČKOJ DEČAK JE URADIO TETOVAŽU KANOM: Ono što je usledilo izgleda JEZIVO, mama je sve snimila! (VIDEO)

Najčešći simtomi su crvenilo, svrab, bol i odmah se treba javiti lekaru.

06.08.2024 17:10

NA LETOVANJU U GRČKOJ DEČAK JE URADIO TETOVAŽU KANOM: Ono što je usledilo izgleda JEZIVO, mama je sve snimila! (VIDEO)
Petr Bonek / Alamy / Alamy / Profimedia, Printscreen/Instagram/nikana.gr

Vreme letnjih odmora je prilika za opuštanje cele porodice, pa roditelji često na plaži dozvoljavaju deci i ono što inače ne bi. Na društvenim mrežama pojavio se snimak noge dečaka koji je s roditeljima letovao u Grčkoj kad je uradio privremenu tetovažu kanom.

Ova, kako je zovu dečija tetovaža, je vrlo popularno među klincima, radi se  kanom i najčešće se ispere posle dve do tri nedelje nakon povratka sa letovanja. Međutim, mnogi roditelji ne znaju da privremena tetova uopšte nije bezopasna i da može da napravi ozbiljne komplikacije.

Bol i svrab

Kako se vidi na snimku koji je podeljen na mrežama na mestu gde je bila kana ostala je upaljena šara koja užasno izgleda. 

- Danas smo dobili poruku sa ovom slikom, jedne zabrinute mame, nakon što je njeno dete ovog leta na moru uradilo "dečiju tetovažu". Volela bih da ovo objavite kao upozorenje roditeljima. Deci je to zabavno, ali najčešće ostaje trajan ožiljak. Mesto na kome je bila tetovaža užasno svrbi i boli. Ovo se desilo mom sinu. Tetovaža je rađena  kanom na plaži u Stavrosu, oporavak još traje - napisala je ova mama.

Ubrzo su usledile brojne reakcije zabrinutih roditelja koji su imali isto ili slično iskustvo.

- Ovo je klasična alergija na kanu. Pre nego što dozvolite detetu da se tetovira trebalo bi da znate da li je alergično ili ne na kanu kako se ovo ne bi desilo.

- Ovo nije alergijska reakcija na kanu, već na emuzlioni hidrogen koji se mesa sa kanom u ovom procesu. Osetljiva koža, dugo vremena sušenja, plus sunce bukvalno spriži kožu. Sve u svemu, nema razloga panici, promene na koži će se videti nekih četiri do pet meseci jer je izgubljena pigmentacija.

- Mi smo sa sinom završili na Institutu za kožne i venerične bolesti posle povratka sa mora zbog dečje tetovaže. Na sreću posle višemesečnog lečenja i mazanja masti nije joj ostao ožiljak. Ni slučajno ne dozvoljavajte deci da rade privreme tetovaže na plaži - poručio je jedan zabrinuti roditelj.

Apel lekara

Kana sama po sebi ne izaziva alergije, ali se često meša sa izbeljibačem i raznim hemikalijama za koje ni ne znate u smesi za tetoviranje. U kombinaciji sa jakim suncem i slanom morskom vodom može doći do burne reakcije organizama i temperature.

Kako upozoravaju dermatolozi ovakve situacije su češće nego što mislimo.

- Alergijske reakcije koje nastaju usled tetovaža sa kanom tokom leta su vrlo česte. Do ovoga dolazi zato što se koriste nekvalitetne, takozvane „azo“ boje koje dovode do iritacije kože i jakih upalnih procesa na mestu gde je bio crtež. U pitanju je kontaktni dermatitis, a promene se obično javljaju tri do pet dana nakon tetoviranja i treba se odmah javiti lekaru - poručili su u glas lekari. 

Najčešći simptomi koji se javljaju su:

  • crvenilo i upaljena koža.
  • peckanje
  • bol i svrab u isto vreme
  • plikovi 

Lekari su apelovali na roditelje da ne dozvoljavaju deci da rade ovakve tetovaže ne samo zbog alergije već i zbog nesterilsnosti pribora koji se koristi i koji iako površinski dolazi u komtakt s kožom, pa preko mikroposekotina može da se detetu prenesu i neke vrlo ozbiljne zarazne bolesti.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)