Dete

OVA PRESLATKA DEVOJČICA IMA REDAK GENETSKI POREMEĆAJ: Ne igra se napolju, običan sunčan dan za nju može biti poguban(FOTO)

Ovu bolest je genetska i karakteriše je nedostatak proizvodnje pigmenta melanina.

03.09.2023 10:01

OVA PRESLATKA DEVOJČICA IMA REDAK GENETSKI POREMEĆAJ: Ne igra se napolju, običan sunčan dan za nju može biti poguban(FOTO)
Printscreen/TikTok/mommajules_

Podizanje dece je izuzetno izazovan i zahtevan posao čak i za one koji su od samog starta uvereni kako su dostojni i kompetentni za ulogu roditelja. Od samog rođenja deteta oni su izloženi različitim stresovima i stvarima koje su potpuno nove za njih, pa mnogim roditeljima čak i mala prehlada ili povišena temperatura deteta predstavlja pravu traumu.

Neki roditelji su sticajem okolnosti, nažalost, primorani da se od rođenja dece suoče sa određenim izazovima i problemima koje im nameće život, potpuno nespremni. Džulija San Migel je majka devojčice sa albinizmom koja je u jednom TikTok videu želela da upozna ljude kako treba podizati dete sa ovim poremećajem i na šta treba da obrate posebnu pažnju.

Printscreen/TikTok/mommajules_

Majka je u snimku pokazala kako devojčicu vizuelno stmuliše kroz lepljenje sličica na kontrastu

U snimku se pojavljuje preslatka devojčica koja se igra u svojoj sobi i animira kroz lepljenje sličica, potpuno fokusirana na ono što radi. Majka u svojoj objavi objašnjava kako je za pravilno podizanje albino deteta potrebno to da ga roditelji vizuelno stimulišu kroz kontraste sličica, igračaka i knjiga koji dosta pomažu u tome.

Džulija je objasnila kako je deci sa albinizmom potrebno jačanje ostalih čula kako bi im to nadoknadilo slabiji vid i pomoglo u svakodnevnim aktivnostima. Ona je objasnila kako je dodir jedna od najvažnijih stavki na kojoj rade sa devojčicom svakodnevno. Kako u snimku ona ističe, sigurno je da će deca biti izložena radoznalim pogledima okoline i na to se treba navići jer nisu svi navikli da vide osobu sa albinizmom.

Ono što je majka posebno istakla, a što je važno kako bi se albino deca zaštitila od UV zračenja koje je posebno štetno za njih, jeste da redovno nanose kremu za zaštitu od sunca, da nose šešire i naočare. Džulija je poručila svima da treba da edukuju svoju da je različitost sasvim u redu i da je albinizam deo života.

- Uvek sam mislila da je albinizam samo imati drugačiju boju kose. Nisam znala ništa od ovoga. Radite dobru stvar sa njom mama, jednog dana će možda trčati.

- Albinizam me podseća na anđele, oni su prelepi.

- Ona izgleda poput vile. Tako je slatka.

 

 

- Ona je jednostavno predivna.

- Na Filipinima ovakvo dete zovem "Dete Sunca" to znači da nam je dato čudo od deteta kao poklon.- bili su neki od komentara.

Albinizam je inače retko stanje i smatra se genetskim poremećajem kao posledica nedostatka pigmenta melanina. Ovo stanje nije opasno ali će oboleli morati da ograniče svoje aktivnosti na otvorenom zbog prekomernog izlaganja sunčevim zracima, kako prenosi Mojamedicina.com.

Melanin je supstanca koja koži, kosi i očima daje boju, a oni koji pate od ovog poremećaja imaju izuzetno bledu kožu i svetlu kosu i oči. U težim slučajevima oboleli imaju i problem sa vidom i rizik od razvitka raka kože. Ne postoji lek za problem sa očima izazvanim albinizmom. Korektivne naočare ili sočiva su u nekim slučajevima od male pomoći da se poboljša vid, a takođe je poželjno korišćenje pravilnog osvetljenja u kući kako bi se smanjilo opterećenje na oba oka. Sa druge strane, deci je u školi potrebno da uoče udaljene predmete u učionici zbog toga je važno da osobe koje sa njima rade budu osposobljene i obučene za ovakve situacije.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)