Dete

AJLA JE DEVOJČICA ROĐENA SA RETKIM POREMEĆAJEM: O bebi sa "trajnim osmehom" pričao je ceo svet, evo kako izgleda danas (VIDEO)

U medicinskoj dokumentaciji zabeleženo je manje od 20 ovakvih slučajeva u svetu.

22.08.2023 16:02

AJLA JE DEVOJČICA ROĐENA SA RETKIM POREMEĆAJEM: O bebi sa "trajnim osmehom" pričao je ceo svet, evo kako izgleda danas (VIDEO)
Istagram/cristinakylievercher_

Ajla Samer je devojčica koja je rođena u decembru 2021. godine kao zdrava beba. Međutim, kako je vreme prolazilo, roditelji su primetili jednu neobičnost na njenom licu. Naime, njena usta se nisu razvijala pravilno.

Kako je devojčica bila sitnije građe, svaka promena u razvoju bila je vidno izražena. Roditelji su se veoma zabrinuli kada si videli duboke brazde pored malenih usana.

- U to vreme je to bilo jako vidljivo jer je Ajla bila sitna. Zabrinuli smo se jer nismo bilo svesni njenog stanja. Pitala sam se gde sam pogrešila, jesam li ja napravila nešto zbog čega je Ajla takva. Nakon nekoliko dana testiranja lekari su nas uverili da je problem potpuno izvan moje i suprugove kontrole te da nije naša krivica - rekla je Ajlina majka Kristina Verčer, piše Avaz.ba

Kristin je govorila o prvim trenucima susreta sa bebom kada je osetila da je drugačija od ostalih. Tada još nije ni znala za dijagnozu koju će kasnije dobiti.

- Carski rez je sam po sebi neugodno iskustvo. Lekari su nam pokazali bebu čim je izašla iz maternice. Bila je jako sićušna pa smo odmah primetili da je drugačija. Jako smo se zabrinuli jer nismo bili svesni ovog stanja niti sam ikada susrela ikoga s makrostomijom. To je bio velik šok - ispričala je majka.

 

 

Devojčici su lekari tada dijagnostikovali bilateralnu makstromiju. Reč je o retkom poremećaju u razvoju kada usne nisu pravilno spojene tokom formiranja još dok je beba bila u stomaku. U svetu je zabeleženo manje od 20 ovakvih slučajeva.

 

 

Roditelji su početku mislili da je problem samo estetske prirode, te da Ajli neće praviti nikakve veće probleme tokom razvoja. Međutim, problemi su počeli već sa prvim nedeljama hranjenja. Kristina se uhvatila u koštac sa ovim problemom i javno je objavljivala detalje o Ajlinom stanju.Tokom godina stekla je veliku podršku javnosti, pre svega drugih majki koje su prolazile kroz slične situacije. 

 

 

Kristina i njen suprug su se konsultovali sa stručanjacima. Rešenje za ovaj poremećaj je operacija. Danas ova devojčica sa "trajnim osmehom" je zvezda društvenih mreža i mnogi prate njeno odrastanje. 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)