Zanimljivosti

U BEOGRAD STIŽE NAJBOLJI OD NAJBOLJIH KUVARA! U bogatoj i uspešnoj karijeri bio je i lični kuvar predsednika Francuske!

Kristijana Tetedua u Srbiju dovodi Slađana Novaković, predsednica udruženja "Ja volim Francusku“, uz logističku podršku francuske ambasade u Beogradu.

01.05.2022 14:30

U BEOGRAD STIŽE NAJBOLJI OD NAJBOLJIH KUVARA! U bogatoj i uspešnoj karijeri bio je i lični kuvar predsednika Francuske!
Privatna arhiva

Većini ljudi u Srbiji ime Kristijana Tetedua ne znači mnogo. Ali, kada se pomenu Mišlenove zvezdice stvari postaju mnogo jasnije. A, on je najbolji od najboljih, predsednik Mišlenovih kuvara u Francuskoj i učitelj onima koji se diče kulinarskim umećem.

I ne samo to. Kristijan Tetedua je bio lični kuvar predsednika Francuske.  

 

Prvi put na Balkanu

Zahvaljujući predsednici udruženja „Ja volim Francusku“ Slađani Novaković upravo će  Kristijan Tetedoa prvi put doći ne samo u Srbiju, već i na Balkan. On u Beograd stiže 4. maja, a svečana večera u njegovu čast biće upriličena sutradan u jednom elitnom restoranu u naselju Beograd na vodi. U saradnji sa njim i njegovim asistentom osmišljen je specifičan meni, pa će gosti moći da probaju nešto novo i drugačije.

Uslov da doleti avionom Er Fransa od Pariza do Beograda bio je vrlo specifičan.

- Jedan od zahteva za dolazak gospodina Tetedua je bio da na ovom letu u prvoj i biznis klasi služe specijaliteti Mišlenovih kuvara, možda napravljeni baš po njegovom receptu – rekla je Novakovićeva.

Privatna arhiva

Slađana Novaković, predsednica udruženja "Ja volim Francusku" zaslužna je za dolazak francuskog kuvara

Povezivanje srpskog i francuskog naroda

Njena zasluga za dolazak ove kuvarske zvezde u Beograd rezultat njene istrajnosti i profesionalizma. Prethodnih pet godina ona i njeno udruženje postali su jedna od najčvršćih spona koja povezuje srpski i francuski narod, što je Tetedoa prepoznao.

Kako ističe Novakovićeva, ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez pomoći pokrajinskog sekretara za Privredu i turizam Vojvodine, ali i logističke podrške francuske ambasade u Beogradu.

Ko je Tetedoa?

Kristijan Tetedoa rođen je 1960. u blizini Nanta. Sa samo 7 godina počeo je da priprema supe od svežeg povrća, a sa 11 je već znao da želi da postane vrhunski kuvar. Osim što obožava kuvanje tajna njegovog uspeha je preciznost, doslednost i upornost u radu. Počeo je kao pomoćnik kuvara, a zahvaljujući  marljivom radu stigao je i do Jelisejske palate gde je lično brinuo o obrocima za predsednika.

Mišlenova zvezdica

Dobijanje Mišlenove zvezdice smatra se najprestižnijim priznanjem u svetu kulinarstva. Restorani koji se diče ovim zvezdicama na ulazu spadaju red najluksuznijih i najboljih na svetu. Sve je počelo 1900. kada su braća Mišlen, po kojima ime nose najpoznatiji pneumatici na svetu, počeli da objavljuju Mišlenov turistički vodič po Francuskoj. Prvi restoran u Francuskoj uvodi priznanje Mišlenova zvezdica 1926. i od tada do danas to je sinonim za vrhunski kvalitet.

BONUS VIDEO:

Komentari. (0)