KUVANJE SAVETI DOMAĆICA

JEDNOSTAVNE CAKE ZA RECEPTE LAKE: 9 važnih saveta za kuvanje ko od šale

Svakoj domaćici jednostavni trikovi u kuhinji olakšavaju svakodnevni život a mi vam prestavljamo najbitnije cake koje će vaše kulinarkse sposobnosti unaprediti

10.11.2021 21:12

JEDNOSTAVNE CAKE ZA RECEPTE LAKE: 9 važnih saveta za kuvanje ko od šale
pexels.com

Ako je kuhinja za vas još neistražena terirorija ali želite da se sa njom upoznate i sprijateljite, poslušajte savete koje vam Srećna donosi i za čas posla ćete postati vrhunski majstor gurmanluka.

Složite namirnice koje vam trebaju

Profesionalni kuvari koriste ovaj sistem – prvo složite sve sastojke iz recepta, delimično ih pripremajući, poput odmeravanja i sečenja, i stavite ih blizu. Ovaj sistem je odličan savet za sve domaćice, jer vam pomaže pri organizaciji. To će vam osigurati da nijedan sastojak niste zaboravili a uštedeće vam i vreme. Pored toga, ako poređate sastojke po redosledu po kojem se dodaju u jelo, nećete morati stalno da proveravate recept pa ćete ga vrlo brzo znati napamet.

Lepo začinite

So je ključan začin ako želite da vaša hrana bude ukusna. Većina recepata napominje kada treba da se doda so, ali zlatno pravilo je da dodate barem prstohvat ili dva soli kada počnete da kuvate i opet na samom kraju. Često isprobavajte hranu tokom kuvanja da biste videli da li ste dobro začinili. I setite se, uvek je pametnije posoliti manje nego više, jer onda svako po svom ukusu može da začini jelo u vlastitom tanjiru.

Koristite odgovarajuće posuđe 

Kad u receptu piše da koristite određenu vrstu tiganja, koristite je. Ako imate samo jedan tiganj ili šerpu, bitno je da kupite nekoliko vrsta posuđa koje znate da će vam uvek trebati i tako ćete biti spremni. To je od posebne važnosti prilikom pečenja torti ili kolača jer oni uglavnom narastaju tokom pečenja pa je bolje da izbegnete nezgode sa testom koje je “pobeglo” iz pleha.

Povrće i meso pre kuvanja osušite 

Ako pečete meso koje je vlažno ono neće biti dobro ukusa i neće se pravilno ispržiti. Meso uvek osušite ubrusom, pa ubacite u tiganj, tepsiju. Isto važi i za povrće. Pored toga, na taj način štitite svoje lice i ruke, jer vlažne namirnice u kontaktu sa vrelim uljem prskaju, te su opekotine nažalost učestala pojava.

Nemojte pretrpavati tiganj

Bez obzira da li pečete ili pržite u tiganju, tepsiji ili šerpi, važno je da ih ne pretrpate namirnicama. Dobro je da namirnice imaju prostora da se lepo isprže, saletuje portal elle.rs. Pored toga, svi recepti podrazumevaju mešanje ili sjedinjavanje namirnica, kako se one ne bi zalepile za dno posude i zagorele. Ostavite lufta u vašoj posudi za kuvanje, kako bisste izbegli prelivanje i neizbežno čišćenje nakon njega.

Bacajte začine koji su izgubili miris

Mleveni začini brzo izgube miris, a samim tim i ukus. Zato ako vaš začin nema nikakav miris možete ga baciti, jer neće dati nikakav ukus jelu. Takođe, kada god ste u mogućnosti, kupujte začine cele ili sveže i izbegavajte nabavku unapred usitnjenih, mlevenih i izrendanih začina.

Aroma koju oni daju jelu ne može se porediti sa onom koju će vašoj hrani dati sveži ili sveže mleveni začini. Na prvom mestu, to se odnosi na cimet i vanilu u štapiću, muskatni oraščić, biber u zrnu ali i na sveže začine poput cili papričica, origana i bosiljka.

Sačuvajte masnoću

Pileća masnoća je neverovatna stvar, bilo da pržite luk u njoj, dinstate povrće ili je mažete na tost. Kada napravite piletinu, ohlađenu masnoću iz šerpe, tepsije ili tiganja sipajte u plastičnu posudu i čuvajte je u zamrzivaču. Ovo važi i za slaninu. Pored toga, kuvanje na masti je zapravo ono što vašoj hrani daje ukus a i zdravije je od kuvanja na ulju.

Kako da korica piletine uvek bude hrskava 

Pile obilno posolite i ostavite da stoji nepokriveno u frižideru nekoliko sati pre pečenja. Tako ćete dobiti najhrskaviju kožicu. Ukoliko iz zdravstvenih razloga ne jedete kožicu na mesu, pogotovo piletini, a ne želite da vam meso postane suvo posle termičke obrade, prvo zapecite meso sa svih strana u tiganju a zatim ga stavite u pleh i nastavite pečenje u rerni. Na ovaj način, hrskave zapečene stranice zadržati sve sokove unutra i samim tim će meso biti mekše.

Koristite zamrzivač

Već znate da ostatke hrane možete ostaviti u zamrzivaču. Ali napravite mesto u svom zamrzivaču i za zalihe koje će vam olakašti prirpemanje jela. Smrznuti đumbir duže će ostati svež i lakše ćete ga izrendati. Pastu od paradajza, bujone i sosove možete zamrznuti i posle ih samo odmrznuti ako vam zatrebaju za neki recept.

Takođe možete zamrznuti testo za kolače i pite, belanca i žumanca i koristiti ih kad god trebate. Prilikom pečenja kolača ili spremanja recepata koji zahtevaju samo žumanca, nemojte bacati belanca koja vam preostanu, več ih sipajte u kesu za zamrzivač, obeležite datum na kesi i zamrznite ih. Kada budete pravili kolače koji zahtevaju samo belanca, poput puslica ili makarunsa, odmrznite ih i iskoristite.

Podelite sa nama svoje kuhinjske trikove u komentarima.

Komentari (0)