Nekoliko praktičnih saveta će vam olakšati spremanje hrane. Verujemo da za većinu njih niste čuli, a mnogo će vam pomoći u svakodnevnoj rutini u kuhinji.
Zavijte koren banane u providnu foliju i trajaće četiri-pet dana duže.
Slaninu, šunku, pršutu i jaja ubacite u kalup za mafine i dobićete originalne i ukusne kupice za doručak.
Pomoću konca za zube možete iseći mekani hleb i sir i tako izbeći da ih zgnječite.
Zamrznite kocke belog ili crnog vina pre kuvanja. Tako ćete, kad budete imali iznenadne goste, uvek imati spremo vino za korišćenje. Samo izbacite iz friza kocku-dve, skuvajte ga sa začinima i ukusno vino je gotovo.
Ako želite da sprečite krompir da proklija, ubacite jabuku u džak u kom je krompir.
Stavite hleb u plastičnu kesu sa štapom svežeg celera i ostavite da odstoji preko noći. Vekna će apsorbovati vlagu iz celera, a neće uticati na ukus hleba.
Ispecite jaja u rerni umesto da ih skuvate. Pecite jaja oko pola sata, a ispečenim jajima će tekstura biti kremastija.
Ako ste ostali bez pavlake za zgušnjavanje sosa, zamenite je mešavinom maslaca i mleka.
Ako izrendate maslac ili margarin, nećete morati da čekate da omekšaju za pripremu kolača.
Sveži sir pre upotrebe protisnite kroz sito i tako ćete dobiti kompaktniju masu.
Za kuvanje testenina potrebno je na svakih 250 g testenine oko tri litra vode.
Sok od pečenih voćnih kolača vam neće iscuriti iz testa ako testo pre pečenja pospete grizom ili hlebnim mrvicama.
Pecivo ili hleb od juče možete umočiti u malo vode i ostaviti nekoliko minuta u rerni da vrate hrskavost.
Da bi se podigao kolač s keksom, pre pečenja u sredinu zabodite jedan makaron.
Kore za tortu će ostati sveže ako preko njih stavite krišku hleba.
Ako želite da dobijete domaće sušeno voće, pecite ga u kriškama oko 20 minuta na oko 100 stepeni.
Da biste sprečili da vam pokipi voda, stavite drvenu kašiku preko šerpe.
Ostalo vam je pola avokada. Da bi što duže ostao svež i zelen, isprskajte ga kriškom limuna.
Da biste sprečili kondenzaciju zbog koje salata propada umotajte je u salvete i preko nje stavite foliju.
Ako hoćete da olakšate sebi i lakše odvojite potrebnu količinu mlevenog mesa, podelite ga na porcije pre nego što ga zaledite.
Ukoliko ste presolili supu, ubacite u nju četvrtinu oljuštenog krompira i on će pokupiti višak soli, a neće joj promeniti ukus. Krompir obavezno izvadite.
Ako vam se ruke nakon seckanja osećaju na luk, istrljajte ih supenom kašikom, koja će apsorbovati sve mirise.
23. Supa ili sos su vam premasni, isključite ringlu i ostavite da odstoje nekoliko minuta. Masnoća će isplivati na površinu. Ubrzo potom na radnu površinu stavite nekoliko kocki leda, ali tako da budu blizu šerpi sa masnoćom. Prisustvo leda će uticati da se masnoća stvrdne i lako ćete je izvaditi kašikom.
24. Pre nego što otvorite flašu šampanjca, isperite čaše s malo belog vina. Ovo će prekriti unutrašnjost čaše i tako sprečiti izlivanje, a ubrzaće stvaranje pene.
25. Da biste izvukli maksimalnu količinu tečnosti iz limuna, možete stiskati limun na radnoj površini ili ga vrteti između šake i radne površine. Usled pritiska pući će sitne kesice koje sadrže još tečnosti.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook,
Instagram,
YouTube. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Komentari (0)