Zanimljivosti

NJEN ANĐEOSKI GLAS I LEPOTU OBOŽAVALA JE CELA JUGOSLAVIJA: Odvela je decu na more i samo se srušila - i danas je oplakuju!

Ovo je priča o Đurđici Barlović koja je iza sebe ostavila večan trag.

10.10.2024 07:25

NJEN ANĐEOSKI GLAS I LEPOTU OBOŽAVALA JE CELA JUGOSLAVIJA: Odvela je decu na more i samo se srušila - i danas je oplakuju!
YouTube/printscreen

Đurđica Barlović ostavila je neizbrisiv trag kao prva pevačica grupe "Novi fosili". Svojim prelepim glasom i harizmatičnom pojavom obeležila je jedno od najzanimljivijih perioda muzičke scene bivše Jugoslavije. Prvi put je nastupila sa samo 13 godina na dečijem festivalu, a njen debi na televiziji dogodio se 1974. godine u emisiji "Obraz uz obraz" sa pesmom "Kad bi bio samo moj". Iako je pohađala Srednju građevinsku školu, njena strast prema muzici brzo je prevladala.

Uspon sa "Novim fosilima"

Nakon što je 1977. godine impresionirala publiku na Splitskom festivalu pesmom "Diridonda", Đurđica je sa grupom započela put ka muzičkoj slavi. Godinu dana kasnije, izdali su svoju prvu ploču "Da te ne volim", a hitovi kao što su "Neka vali gingolaju svoje barke" i "Nikog nema da mu kažem" omogućili su im da osvoje estradno nebo. Njihovi albumi, poput "Nedovršene priče" i "Budi uvijek blizu", postali su pravi klasici, s pesmama koje se i danas rado slušaju.

Nakon što je 1982. godine objavila album "Za djecu i odrasle", Đurđica je odlučila da se povuče iz grupe kako bi se posvetila  privatnom životu. Na njeno mesto došla je Sanja Doležal, a Đurđica je započela solo karijeru objavljujući svoj prvi samostalni album 1984. godine. Rajko Dujmić, vođa grupe, istakao je kako je Đurđica uvek stavljala porodicu na prvo mesto, iako je bila izvanredna umetnica.

Privatni život i tragičan kraj

U braku sa stomatologom Bracom, Đurđica je dobila sinove Hrvoja i Bornu. Njena ljubav prema muzici nikada nije zamrla, pa je čak nastupala i tokom trudnoće. Tokom solo karijere je izdala nekoliko albuma sa pesmama koje su postale hitovi, ali je iznenada preminula 26. avgusta 1992. godine usled infarkta.

U trenutku kada je Đurđica planirala povratak, 1992. godine, pripremila je peti samostalni album. Sa decom je otišla na letovanje na Pag, verovatno u želji da se opusti i napuni energiju za nove projekte. Nažalost, dogodilo se najgore. Srčani udar, toliko jak da je svaka borba za njen život bila uzaludna, došao je kao šok za njene najbliže i obožavaoce.

Njena prerana smrt zatekla je sve. Rajko Dujmić je ispričao kako je tog dana sve u njegovom stanu stalo. Đurđica je ostavila neizbrisiv trag u srcima mnogih. Njena muzika i sećanje na nju i dalje žive, a doprinos muzičkoj sceni ostaje večan. Đurđica Miličević Barlović će zauvek ostati simbol talenta, strasti i posvećenosti, a njena pesma nastavlja da inspiriše generacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)