Zanimljivosti

OLIMPIJAC ISPISAO ISTORIJU, A ONDA JE PUCAO I UBIO SVOJU DEVOJKU: Kada su ga pitali zašto, objasnio je da nije namerno

Tvrdi da je to bio nesrećan slučaj.

04.08.2024 22:20

OLIMPIJAC ISPISAO ISTORIJU, A ONDA JE PUCAO I UBIO SVOJU DEVOJKU: Kada su ga pitali zašto, objasnio je da nije namerno
Profimedia

Oskar Pistorijus je olimpijski sprinter nekada poznat kao Blade Runner. On je ranije pušten iz zatvora nakon što je odležao devet godina iza rešetaka zbog pucanja na svoju devojku Revu Stenkamp, koju je i ubio.

Oskar Pistorijus je nekada važio za svetski simbol istrajnosti. Južnoafričkom sprinteru su kao bebi amputirane obe noge ispod kolena zbog urođenog stanja, ali nikada nije dozvolio da ga invaliditet uspori i trčao je koristeći specijalno dizajnirane lopatice od ugljeničnih vlakana.

Pistorijus je ušao u istoriju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. trkom protiv sportista bez invaliditeta.
 

Stalno je nosio pištolj sa sobom

Ali Pistorijus bi takođe tvrdio da njegov status trenutne zvezde ima i mračnu stranu, uključujući primanje pretnji smrću ili pretnji od onih koji žele da iskoriste njegovo rastuće bogatstvo.

- Bukvalno je hodao unaokolo s napunjenom puškom od devet milimetara sve vreme - rekao je Mogan o stalnom strahu koji je nosio.

Do novembra 2012, Pistorijus je upoznao Revu Stenkamp, 29-godišnju manekenku i ambicioznog advokata.

Stenkampova, zagovornica protiv nasilja u porodici, bila je poznata po lepoti, inteligenciji i posvećenosti pomoći onima kojima je potrebna.

Profimedia

Olimpijac s devojkom koju je ubio

- Imala je neverovatnu ličnost. Imala je neverovatno srce - rekao je njen bivši dečko Voren Lahud dopisniku Dateline Kitu Morisonu.

Pistorijus je vlastima rekao da se probudio oko 3.20 ujutro 14. februara 2013. uz zvuke onoga za šta je mislio da je uljez.

- Osećao sam užas koji me obuzeo - rekao je on vlastima u noći pucnjave, navodi Oxygen True Crime.

Pistorijus je rekao da je bio "previše uplašen da bi upalio svetlo" i zgrabio pištolj koji je držao ispod kreveta pre nego što je otišao do zaključanih vrata kupatila, gde je vlastima rekao da veruje da se uljez krio unutra.

- Pre nego što sam to shvatio, ispalio sam četiri hica u vrata. U ušima mi je zvonilo.Nisam mogao ništa da čujem, pa sam viknuo. Nastavio sam da vičem da Reva nazove policiju - kasnije je svedočio na sudu na suđenju 2014.

Pistorijus se zatim vratio do kreveta i otkrio da ona nije bila tamo.

Verujući da je ona možda bila ta u kupatilu, Pistorijus je rekao da je uzeo palicu za kriket i udario u vrata kupatila, gde je zatekao devojku kako leži na podu. Više puta je upucana.

- Sedeo sam iznad Reve i plakao sam - svedočio je kroz jecaje:

- Nije disala.

Međutim, policiji se činilo da nekoliko detalja njegovog svedočenja nije tačno. Otkrili su njen mobilni telefon u kupatilu. Reva je takođe bila potpuno obučena, što sugeriše da je možda pokušavala da napusti dom. Komšinica je rekla da je čula svađu i tuču, kao i da žena vrišti.

Tužioci su tvrdili da je Pistorijus bio sklon napadima ljubomore, tvrdnja koja je naizgled bila podržana SMS porukama između para samo tri nedelje pre njene smrti.

Manekenka se sastala sa svojim bivšim dečkom na kratkom izlasku na kafu samo 36 sati pre smrti, što je navelo neke da se zapitaju da li je sastanak još jednom razbuktao Pistorijusovu ljubomoru.

Gde je Oskar Pistorijus sada

 

Sudija u tom slučaju je presudio da je Pistorijus kriv za ubistvo, slično ubistvu iz nehata u Sjedinjenim Državama, i osuđen na pet godina zatvora, ali je presuda poništena i nadograđena od strane višeg suda na ubistvo. Kao rezultat toga, Pistorijus je dobio kaznu od 13 godina.

Pistorijus je pušten na uslovnu slobodu 5. januara 2024. nakon što je odslužio devet godina, navodi NBC njuz.

Kao deo uslovnog otpusta, od njega se traži da pohađa kurseve za upravljanje besom i programe o porodičnom zlostavljanju. Takođe mu je zabranjeno da razgovara sa medijima do 2029.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)