Zanimljivosti

ZASMEJAVAO JE CEO SVET, A U SRCU JE KRIO VELIKU TUGU: Patio od bolesti od koje mu je mozak propao, skratio je sebi muke

Publika će Robina Vilijamsa pamtiti kao nekog zbog koga su plakali od smeha.

19.07.2024 13:09

ZASMEJAVAO JE CEO SVET, A U SRCU JE KRIO VELIKU TUGU: Patio od bolesti od koje mu je mozak propao, skratio je sebi muke
IFA Film/United Archives/Profimedia

Svi ga se sećamo kao komičara bez kojeg nismo mogli da zamislimo vreme praznika. U to vreme, mnogi od nas su bili "nacrtani" pored ekrana željno iščekujući film "Gospođa Doutfajer" (Mrs Doubtfire) zbog njega - Robina Vilijamsa. Iako je poznati glumac imao mnogo sreće na filmskom platnu, prenoseći na sve nas pozitivnu energiju - u privatnom životu nije imao sreće.

Glumac je kako je javnost kasnije saznala ispod svog veselog izraza koji smo viđali na ekranima krio tugu i razočarenje, zbog čega je sebi oduzeo život pre deset godina. Vilijams bi 21. jula napunio 73. godine a mnogima će ostati u sećanju po velikim ulogama ludog naučnika u filmu "Fluber" (Flubber) ili pronicljiva dadilja u komediji "Tata u suknji" (Daddy In a Skirt) kao i mnogim drugim ulogama.

Javnost je u avgustu 2014. godine ostala u šoku saznanjem da je glumac okončao svoj život, pitajući se šta se dešavalo u glavi slavnog komičara koji je mnogima od nas mamio osmeh na lice, dok je u sebi krio veliku tugu.

Teška borba sa bolešću

Početkom maja 2014. godine Vilijams je dobio dijagnozu Parkinsonove bolesti, što se kasnije ispostavilo  autopsijom da nije tačno jer simptome koje je glumac imao poput depresije, paranoje i anksioznosti se ne vezuju za ovu bolest.

Glumac je toliko od toga patio, da su on i njegova supruga Suzan odlučili da odu kod neurologa na testiranje kako bi konačno saznao šta je zdravstveni problem. Nedelju dana pred pregled, glumac se ubio, navodno strahujući zbog ishoda odlaska kod doktora i toga da će biti ostavljen tamo i da nikada neće izaći iz bolnice.

Njegova supruga je rekla tada da su mediji nagađali njegovu bolest govoreći kako je umro od depresije ili alkohola, ili kombinacije ta dva. 

- To je dokaz da mi ne umemo da pričamo o bolestima. Depresija je bila uzrok LBD-a (Levy Body Dementia) ili bolesti poznate kao Demencija sa Levijevim telima, samim tim što bolest nije bila psihološki izazvana već neurološki. Mozak mu se raspadao - objasnila je ona tada, rekavši da je on imao problema sa zavisnošću, ali da to nije bio problem u vreme smrti, prenosili su američki mediji.

Njegova supruga je rekla da bi glumac duže živeo da mu je dijagnoza uspostavljena za vreme života.

Šta je Demencija sa Levijevim telima?

Demencija sa Levijevim telima predstavlja poremećaj mozga, zbog čega pacijent ima problema sa razmišljanjem, kretanjem, ponašanjem i raspoloženjem. Uobičajeni simptomi su vizuelne halucinacije i viđenje stvari koje ne postoje. Javlja se kod ljudi nakon 50. godine i to je progresivna bolest koja počinje polako a brzo napreduje. Nakupine proteina poznatog kao alfa - sinuklein nakupljaju se u neuronima zaduženim za razmišljanje i pamćenje i polako ih onesposobljavaju, piše Alzheimers.gov. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)