Zanimljivosti

ŠTA ĆE BITI SA DECOM AKO SE KEJT I VILIJAM RAZVEDU? Bizaran kraljevski zakon koji je 500 godina na snazi zapanjio sve!

Evo kome bi zvanično pripali prinčevi Luj, Džordž i princeza Šarlot.

13.07.2024 20:30

ŠTA ĆE BITI SA DECOM AKO SE KEJT I VILIJAM RAZVEDU? Bizaran kraljevski zakon koji je 500 godina na snazi zapanjio sve!
Matt Porteous / Avalon / Profimedia

Ako bi se Kejt Midlton i princ Vilijam razveli, deca bi po starom zakonu pripala dedi, odnosno kralju Čarlsu III. Ovaj zakon, koji datira iz 1700-ih, šokirao je javnost i izazvao mnoga pitanja o budućnosti kraljevske dece.

Pre nego što je Kejt otkrila da ima rak i da mora da ide na preventivnu hemoterapiju, već su kružile glasine o mogućem razvodu sa princom. Govorilo se o problemima u njihovom braku, posebno nakon što su Vilijama povezivali sa markizom Sarom Rouz Henberi, koja je negirala bilo kakvu aferu, dok je kraljevska porodica ostala bez komentara po tom pitanju.

Kraljevski zakon iz prošlosti

Kraljevski stručnjaci tvrde da veruju kako se Kejt i Vilijam neće razvesti, čak i ako je bilo neverstva. Međutim, teorije zavere o razvodu nastavljaju da kruže. Na društvenim mrežama postavljaju se brojna pitanja, uključujući gde će Kejt živeti nakon razvoda i šta će biti s decom.

Profimedia

Princ Vilijam je navodno imao aferu

Prema Marlin Kinig, koja godinama prati britansku kraljevsku porodicu, postoji zakon iz 1700-ih prema kojem bi deca pripala vladaru, u ovom slučaju kralju Čarlsu III, Vilijamovom ocu. Ovaj zakon je bio primenjen kada su princ Čarls i princeza Dajana morali da traže dozvolu od kraljice Elizabete II da njihova deca putuju sa njima.

Formalnost zakona 

Marlin napominje da je ovaj zakon više formalnost. Dobri odnosi među članovima kraljevske porodice omogućili su roditeljima da i nakon razvoda budu uključeni u život svoje dece. Međutim, zvanično, ako se Kejt i Vilijam razvedu, sudbina njihove dece nije u njihovim rukama već u rukama dede Čarlsa, sve dok on ostane na tronu. Nije potpuno jasno kako bi se podelilo starateljstvo nad decom.

BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Navodno stari zakon je samo formalnost

Primena zakona u prošlosti 

The Sun se prisetio razvoda Čarlsa i Dajane te princa Endrua i Sare Ferguson, koji nisu imali zvanično definisano pitanje starateljstva pre venčanja, jer se zna da o deci odlučuje osoba na vlasti. U oba slučaja roditelji su imali pristup svojoj deci i bili su uz njih dok su odrastali. Pretpostavlja se da bi sličan scenario mogao da se desi i sa Kejt i Vilijamom.

Kejt bi živela u Velikoj Britaniji

Strani mediji ističu da Kejt neće moći da odvede princa Džordža, princezu Šarlot i princa Luja van države bez odobrenja kralja. Zbog ovog pravila, velike su šanse da bi Kejt dobila apartman ili kuću kako bi sa decom povremeno bila unutar granica Velike Britanije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)