Zanimljivosti

ZALJUBIO SE U RAZVEDENU ŽENU I ZBOG NJE ODBACIO SVOJU KRUNU: Ona imala 2 braka iza sebe, njemu su branili da bude s njom

Kraljevska porodica je branila njihovu vezu, ali ovu ljubav ništa nije moglo da zaustavi.

16.06.2024 19:30

ZALJUBIO SE U RAZVEDENU ŽENU I ZBOG NJE ODBACIO SVOJU KRUNU: Ona imala 2 braka iza sebe, njemu su branili da bude s njom
The Print Collector / Heritage Images / Profimedia

Poslednje četiri godine naslušali smo sve svega mogućeg o drami i skandalima oko izlaska vojvode i vojvotkinje od Saseksa iz kraljevske porodice. Mediji su divljali izveštavajući o praktično svakom njihovom dahu. Nakon eksplozivnog intervjua koji su Megan Markl i princ Hari dali Opri Vinfri, porodična drama se nastavila navodnim svađama između princa Vilijama i Harija, kao i njihovog oca, princa Čarlsa. Ipak, pre "Megzita", postojao je još jedan kraljevski par čija je ljubavna priča izazvala međunarodnu senzaciju i dovela do njihovog prognanstva iz kraljevske porodice.

Volis Simpson, dva puta razvedena Amerikanka, upoznala je tadašnjeg princa Edvarda na zabavi koju je priredila Edvardova ljubavnica, lejdi Fernes, u Burrough Courtu. Volis, koja je bila deo visokog društva, našla se na zabavi zahvaljujući poznanstvu sa lejdi Fernes. Njen tadašnji muž, Ernest Simpson, prisustvovao je zabavi, i tako je započela istorijska veza između Volis i princa Edvarda. Princ je Volis smatrao elegantnom, simpatičnom i duhovitom. Već sledeće godine, par je pozvao princa na večeru u Londonu, a ubrzo su se Volis i Edvard sprijateljili.

Januar 1934: Sumnje u vezi

Volis je brzo zadobila pažnju i naklonost princa od Velsa. Nakon što je princ večerao sa Volis i njenim suprugom u Londonu, njih troje su otišli ​​na vikend putovanje u Forte Belvedere. Prijatelji i članovi domaćinstva ubrzo su primetili Edvardovu simpatiju prema Volis. Iako je negirao vezu, njegov otac, kralj Džordž V, bio je zabrinut zbog Edvardove naklonosti prema Volis. Edvard je, međutim, insistirao da je pozove na jubilarni bal u Bakingemskoj palati i Askotu. Edvard je do kraja života tvrdio da njih dvoje nisu imali aferu tokom njenog drugog braka.

 

 

20. januar 1936: Edvard postaje kralj

Princ od Velsa je 16. januara 1936. dobio vest od kraljice Marije da njegov otac nije dobrog zdravlja. Sledećeg dana je odleteo u Sandringem, a nekoliko dana kasnije, 20. januara, kralj Džordž je umro. Novoimenovani kralj Edvard VIII ubrzo je pozvao Volis da je obavesti o novostima.

27. oktobar 1936: Volis podnosi zahtev za razvod

Kada se pročulo o Volisinom razvodu, premijer Stenli Boldvin upozorio je kralja Edvarda na posledice njihove veze i pozvao ga da spreči razvod. Kralj je to odbio, a glasine o vezi između kralja i Volis počele su da se šire. Volis je navela Ernestove vanbračne veze kao razlog za razvod, ali spekulacije su ukazivale na njenu aferu sa kraljem.

 

 

Decembar 1936: Edvard se odriče prestola

Kralj Edvard je 16. novembra 1936. priznao premijeru da planira da se oženi sa Volis i da je spreman da se odrekne prestola. Kasnije je to rekao svojoj majci, kraljici Mariji, koja je insistirala da se odrekne Volis. Edvard je, međutim, ostao nepokolebljiv u svojoj odluci. Pre nego što je abdikacija zvanično završena, Edvard je zaprosio Volis prstenom od smaragda, vrednim 19,77 karata. 10. decembra potpisao je Instrument o abdikaciji. Njegov brat Albert postao je kralj Džordž VI, a Edvard je dobio titulu vojvode od Vindzora.

Maj 1937: Razvod završen

Nakon što je razvod Volis bio zvanično okončan u maju 1937, pozvala je vojvodu od Vindzora u Austriji. Par se ponovo ujedinio u Chateau de Cande u Francuskoj, gde su se venčali 3. juna 1937. godine.

 

 

Tokom rata i posle njega

Nakon nemačke invazije na Francusku, par se preselio u Španiju, a kasnije je Edvard postao guverner Bahama. Nakon rata, vratili su se u Francusku i živeli u Bois de Boulogne. Edvard je preminuo 28. maja 1972. godine od raka grla, dok je Volis umrla 24. aprila 1986. godine.

Ljubavna priča Volis Simpson i Edvarda VIII ostaje jedna od najkontroverznijih u istoriji kraljevske porodice, a njihovo prognanstvo zbog ljubavi odjekuje i danas, posebno u kontekstu modernih kraljevskih drama poput one sa Megan Markl i princom Harijem.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)