Zanimljivosti

BRUS VILIS U TEŠKOM STANJU, DOK SE ĆERKA BORI S OVIM POREMEĆAJEM: Kida sebi kožu i pravi rane - evo zašto

Dok porodica prolazi kroz teške momente zbog Brusove bolesti, Telula je prihvatila svoju.

14.06.2024 14:06

BRUS VILIS U TEŠKOM STANJU, DOK SE ĆERKA BORI S OVIM POREMEĆAJEM: Kida sebi kožu i pravi rane - evo zašto
Printscreen/Instagram/

Tridesetogodišnja ćerka Brusa Vilisa i Demi Mur, Talula Vilis, podelila je uznemirujuće fotografije na svom Instagram profilu. Budući da se ona bori sa poremećajem kopanja i kidanja kože, pokazala je kako izgleda njeno lice pre i posle dok se ono leči od ovog stanja. Podsećanja radi, njena porodica prolazi kroz izuzetno težak period nakon otkrića da Brus Vilis ima afaziju, odnosno oblik demencije, a sada je njegova ćerka podelila da i ona vodi tešku borbu - ali da je to prihvatila.

Ovaj poremećaj poznat kao dermatolomanija je stanje mentalnog zdravlja koje je uzrokovano kompulzivnim kidanje kože.

Mlada glumica je nedavno otkrila da joj je dijagnostifikovan autizam a sada je pokazala fotografije njene kože koja je prekrivena crvenim posekotinama i ogrebotinama oko usana, nosa i očiju, piše DailyMail.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by tallulah (@buuski)

- Kopanje kože se dešava! Izlečenje se može desiti. Ono ne podrazumeva čistu kožu i ne znači da nametljive misli prestaju da napadaju i ne znači da se neće ponoviti. To su male pobede - napisala je ona u objavi.

Srećna je zbog svog napretka

Mlada zvezda je 2021. godine dobila ovu dijagnozu ali fanovima je poručila da je srećna zbog napretka koji je ostvarila u nezi kože.  Telula je navela kako se nikada nije osećala motivisanije i da je ponosna na sebe što je poboljšala zdravlje svoje kože.

Ćerka slavnih glumaca je u sredu podelila fotografije nakon što je prvi put otkrila da ima autizam,  a tada je rekla da joj je to stanje promenilo život.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by tallulah (@buuski)

Glumica je jednom prilikom podelila video snimak sa premijere filma "The Whole Ten Yards" iz 2004. godine kada je imala svega 10 godina i kada je usnimljena sa svojim ocem kome je dijagnostifikovana frontotemporalna demencija i afazija, gde se vidi kako ocu petlja po ušima dok Brus odgovara na pitanja novinara.

U opisu videa je napisala "reci mi da si autističan, bez da mi to kažeš".

Telula je više puta navela kako ju je nerviralo to što ne liči na svoju majku, već ima "muški lik" jer su joj govorili da podseća na oca. To je bio razlog što joj se izgled nije dopadao i poručila je svima da ne treba da popravljaju svoju spoljašnjost. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by tallulah (@buuski)

Šta je dermatolomanija

Dermatolomanija je inače poremećaj koji spada u grupu poremećaja nagona i navika, a odnosi se na opsesivno kopanje i stiskanje kože. Osobe koje pate od ovog stanja mogu to da rade po licu ili bilo kom drugom telu  gde uoče akne, mladeže ili jednostavno na potpuno zdravoj koži. Uglavnom to rade uz pomoć pinceta, zuba, makaza ili nekih drugih mehaničkih predmeta. Ljuštenju kože prethodi emocionalni naboj, bes ili neki stres i ovaj poremećaj se često povezuje sa opsesivno - kompulsivnim. Leči se bihevioralnom terapijom u kombinaciji sa farmakološkim tretmanom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)