Zanimljivosti

LEPOTAN OPČINIO ŽENE PLAVIM OČIMA, A SKORO JE SLEP: Iza zavodljivog pogleda krije se velika anomalija - ovo su simptomi

Kao dete nosio je naočare sa debelim staklima zbog čega su ga vršnjaci zadirkivali.

06.06.2024 19:40

LEPOTAN OPČINIO ŽENE PLAVIM OČIMA, A SKORO JE SLEP: Iza zavodljivog pogleda krije se velika anomalija - ovo su simptomi
Kristin Callahan / Everett / Profimedia

Čuveni glumac Džejk Džilenhal (43) proslavio se ulogom u filmu "Planina Broukbek" (Brokeback Mountain) za koju je bio nominovan za Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu. Oskara nije dobio, ali mu je ova rola otvorila vrata Holivuda.

Već godinama je na listi najlepših i najpoželjnijih muškaraca na planeti. Sa crnom kosom, neobičnim plavim očima i pogledom koji opčinjava Džejk nikog ne ostavlja ravnodušnim posebno žene.

Problemi sa vidom

Malo je poznato da ovaj lepotan od detinjstva ima velike probleme sa očima, jako loše vidi, ali ga to nije sprečilo da postigne uspeh u svetu filma. Rođen je sa lenjim okom (ambliopija) koje se leči i nosi naorače i korektivna sočiva nosi od svoje šeste godine.

- Volim da mislim da je to korisno. Praktično, ja sam gotovo slep ujutru kad ustanem sve dok ne stavim naočari. Ali, nikad nisam znao za ništa drugo. Kada ujutro ne vidim, pre nego što stavim naočare, to je trenutak kad mogu da budem sam sa sobom - rekao je on za The Holliwood Reporter.

Prema standardima vida koji su propisali oframolozi u SAD Džilenhal spada u osobe sa vrlo lošom funkcijom vida. Kao dete nosio je naočare sa debelim staklima nalik na dno tegle zbog čega je bio na meti vršnjaka koji su ga zadirkivali.

- Bio sam laka meta... A uvek sam bio osetljivo dete - rekao je Džilenhal.

Međutim, pokazalo se da je njegovo slepilo korisno sredstvo za posao. U filimu "Levi kroše" (Southpaw) iz 2015. u kome tumači lik boksera Bilija Houpa skinuo je sočiva u sceni kad mu je saopšteno da mu je žena umrla, kako bi što realnije da dočarao emocije svog lika, prenosi Fox news. 

Ambliopija ili lenjo oko anomalija koja dovodi do slabljenja vida usled abnormalnog razvoja vida u ranom detinjstvu kad se stvaraju neuronske veze između vizuelnog korteksa mozga i očiju. Najčešće se javlja na jednom oku, ređe na oba, a može biti posledica genetike, oštećenja rožnjače, povreda, oštećenje vida... 

Simptomi su sledeći:

  • tendencija da se udara o objekte na jednoj strani
  • oko koje luta unutra ili spolja
  • oči koje izgledaju kao da ne ”rade” zajedno
  • loša percepcija dubine
  • dupli vid
  • žmirkanje

Lečenje ambliopije najčešće podrazumeva pomoć lenjom oku da se normalno razvije. Za korekciju se koriste naočari, kontaktna sočiva kao i flaster za oči, a što se pre započne sa terapijom to je bolji ishod. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)