Zanimljivosti

ZASMEJAVAO JE MILIONE A KRIO U SEBI TUGU: Uzrok smrti i dalje upitan, sa svojim demonima se borio od detinjstva!

Iako je imao veliku slavu, ona nije uspela da reši druge probleme.

22.05.2024 12:10

ZASMEJAVAO JE MILIONE A KRIO U SEBI TUGU: Uzrok smrti i dalje upitan, sa svojim demonima se borio od detinjstva!
Tanjug/AP

Prošle godine je fanove lika Čendlera iz serije "Prijatelji" pogodila vest da je glumac umro. Istraga o smrti Metjua Perija je prema izveštaju Policijske uprave Los Anđelesa još uvek otvorena iako je prošle godine obavljena obdukacija glumca od strane medicinskih sudova okruga Los Anđelesa o čemu je bila obaveštena javnost i rezultati su tada pokazali da je glumac umro od "akutnog dejstva ketamina".

Iako je Peri ovaj lek primao zbog depresije i anksioznosti, u izveštaju se navodi da su smrti doprineli utapanje, bolest koronarne arterije i efekti buprenorfina.

Na malim ekranima čuveni Čendler zasmejavao je milione ljudi u jednoj od najpopularnijih serija, on se u privatnosti borio sa zavisnošću i kako su mnogi mediji preneli svojim "demonima" što ga je pratilo još od ranog detinjstva.

Razapet između razvedenih roditelja

Kada se doselio u Los Anđeles davne 1986. godine Metju je mislio da za njega počinje novi život i bio je uveren da će sa slavom svi njegovi dotadašnji problemi nestati. 

- Žudeo sam za tim više nego bilo koji drugi čovek na planeti. Bilo mi je potrebno to je bila jedina stvar koja bi me izlečila - napisao je on u svojim memoarima pre dve godine. 

TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Istraga o smrti Metjua Perija je i dalje otvorena

Želja mu se na kraju ispunila jer je na sceni bio prepoznatljivi lik a uloga sarkastičnog Čendlera donela mu je i veliko bogatstvo u vidu 1,1 milion dolara po epizodi. Iako je na sceni blistao i njegov humor i sarkazam su mnoge zasmejavali, Metju se u dubini duše borio sa sopstvenim nesigurnostima i problemima pokušavajući da očuva svoje zdravlje.

Razapet između razvedenih roditelja u detinjstvu se nije osećao dovoljno voljenim i mislio je da su ga oba roditelja napustila. Otac mu je bio glumac a majka novinarka pa je proveo svoje detinjstvo u Otavi u Kanadi, ali je priznao kako je veći deo vremena provodio sam jer je posao njegove majke bio takav.

- Naučio sam da budem zabavan i da blebetam, da rečenice izgovaram brzo, znate već kako se vežba jer samo morao da budem takav - rekao je tada. 

Glumac je priznao odakle je poticao njegov humor,  objasnivši kako je zbog stresnog posla svoje majke morao da bude takav, želeći da je omekša da mu pripremi hranu da sedne za sto i da ga sasluša kao što je on nju.

Kao dečak je bio problematičan

Peri je počeo da pokazuje probleme u ponašanju još sa 10 godina, krao je novac, pušio, imao je loše ocene u školi. Preselio se kod oca u Los Anđeles gde je pokazivao talenat u tenisu i krenuo je tim stopama. Međutim, budući da je konkurencija bila velika ipak se usredsredio na glumu. Krenule su i prve uloge i angažmani a za neke projekte je glumac priznao da je imao osećaj kao da ga "neko pratio u stopu i krao njegove šale, manire i duhovit pogled na život."

Uloga u Prijateljima je mnogo zahtevala od njega i priznao je kako je bio pod pritiskom svaki put ako se publika ne bi smejala što bi mu bilo neugodno i taj osećaj ga je "ubijao".

Suočavanje sa Dženifer Aniston

Mislio je da će slava popraviti neke stvari ali pošto nije, počeo je da pije. Kolege, od kojih prva Dženifer, pružile su mu podršku i želele da mu pomognu na putu ka oporavku. Međutim, to je bilo bezuspešno i on je bio na rehabiltaciji i van nje. Zavisnost od leka vikodin koji ublažava bolove je izazvao nesreću na setu 1997. goduine. Imao je problema sa alkoholom, metadonom i amfitaminima a 2000 je zbog upale pankerasa bio u bolnici. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Friends (@friends)

Za radio BBC glumac je priznao kako se ne seća tri sezone snimanja serije prijatelji. On je priznao kako je uglavnom bio samo trezan na snimanjima i da do poslednjih tri epizoda nije osećao ništa zbog čega su njegove kolege bile u suzama. 

- Ne znam da li je to bilo zbog opijata ili sam bio mrtav iznutra - rekao je on. Peri je imao nezaboravne uloge u Zapadnom Krilu i Ali Mek bil serijama, glumio je takođe sportskog voditelja u "Go On", menadžera sportske arene u "Mr Sunshine" aljkavog cimera u "Čudnom paru".

Imao je i mnogobrojne filmske uloge a napisao je i dramu 2016. godine "Kraj čežnje" koju je Tajms okarakterisao kao "potragu njegovih likova za ljubavlju i posvećenošću i štetu koja može nastati ako nema tih stvari u životu."

Tragao je za ljubavlju

U prvoj fazi serije Prijatelji, Metju je bio zainteresovan za Dženifer Aniston ali ta osećanja su bila kratkog veka. U vezu sa Džulijom Roberts je ušao kada je ona glumila u seriji ali je kod njega bila prisutna nesigurnost da će ga ona ostaviti.

- Zašto ne bi? Nisam bio dovoljan, bio sam slomljen, ulupan, čovek koga je teško voleti. Zato sam umesto da se suočim sa neizbežnom agonijom da ostanem bez nje, raskinuo sa prelepom Džulijom.

U njegovom životu je bilo i drugih žena, ali je glumac priznao kako mu je bilo teško da se otvori prema ljudima i pusti ih u svoj život. Priznao je kako ne veruje u ljubav i da je teško podnosio osećaj napuštanja čak i u vezi.

Dve nedelje u komi

Zdravstveni problemi i sve što ga je pratilo tokom života, dostiglo je vrhunac 2018. godine kada je njegovo crevo eksplodiralo zbog opijata i zbog čega je imao zahtevnu višesatnu operaciju nakon koje su bile male prognoze da će preživeti. Dve naredne nedelje proveo je u komi.

AP Chris Weeks

Metjuov život nije bio nimalo lak

Uzimao je kako je rekao lekove kako bi mu bilo malo bolje, ali da nikada nije bio tip koji se ludo zabavlja. Potrošio je kako je otkrio u memomarima 7 miliona dolara pokušavajući da se otrezni, išao je na nekoliko hiljada sastanaka anonimnih alkoholičara, 15 puta na klinikama za rehabilitaciju i 30 godina dva puta nedeljno na terapiju. 

Iako je to bila velika cena koju je platio zbog svojih nesigurnosti koje su ga pratile i zbog toga što slava nije to uspela da popravi, Čendler je ostao upamćen kod publike kao vrlo vedra i harizmatična osoba koja im je često popravljala dan.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)