Zanimljivosti

KO JE ŽENA PREDSEDNIKA KINE SI ĐINPINGA: Popularnost je stekla kao folk pevačica, pa postala prvi magistar narodne muzike - a evo kako su se upoznali

Muzički talenat je nasledila od majke koja je bila operska diva.

08.05.2024 13:36

KO JE ŽENA PREDSEDNIKA KINE SI ĐINPINGA: Popularnost je stekla kao folk pevačica, pa postala prvi magistar narodne muzike - a evo kako su se upoznali
Profimedia

Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji izazvala je veliko interesovanje medija ne samo u našoj zemlji već i širom regiona. Uz brojne ministre u kineskoj delegaciji je i njegova supruga prof. Peng Lijuan. 

Ko je prva dama Kine koja je sa Si Đipingom u braku već punih 37 godina i koja mu je rodila ćerku po imenu Si Mingze.

Profimedia

Peng je bila lepotica, nagrađivana pevačica i glumica

Nagrađivana pevačica i glumica

Peng Lijuan je rođena 20. novembra 1962. i popularnost je stekla kao kineska folk pevačica. U mladosti je bila prava lepotica, učestvovala je na brojnim festivalima i osvajala nagrade. Proslavila se nastupom na kineskoj televiziji CCTV tokom gala proslava Kineske Nove godine. 

Muzički talenat Peng je nasledila od majke operske pevačice Li Ksiuing koja je bila glavna zvezda u trupi okruga Junčeng, dok je njen otac bio je direktor Kulturnog centra okruga Junčeng. Pod uticajem majke malena Peng je već sa četiri, pet godina znala da otpeva operske arije. 

Njen izuzetan muzički talenat tokom srednje škole primetio njen profesor Vang Jinsuana koji je Peng usmerio ka izvođenju narodne muzike. Još kao dete ona je osvajala brojne nagrade na muzičkim takmičenjima, a to se nastavilo i kada je odrasla. 

Pored muzike uspešno se bavila glumom u pozorištu. Najveću kinesku pozorišnu nagradu "Cvet šljive" osvojila je 1986. za glavnu ulogu u predstavi "Sedokosa devojka". Studirala je Kineski muzički konzervatorijum. U maju 1990. odbranila je tezu i magistrirala, čime je postala prvi magistar narodne vokalne muzike u Kini. Peng je 2002. godine imenovana za gostujućeg profesora na Univerzitetu umetnosti Šandong, a dve godine kasnije i za gostujućeg profesora na Kineskom muzičkom konzervatorijumu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CCTV (@cctv)

Sa budućim suprugom Si Đinpingom upoznala je drugarica krajem 1986. On je tada bio zamenik gradonačelnika istočnog lučkog grada Sjamen Fudžijan. Si je navodno bio vrlo učtiv tokom udvaranja, raspitivao se o njenim tehnikama pevanja i nije ličio na muškarce koje je ranije sretala. Ljubav je planula, a Si i Peng su se venčali 1. septembra 1987. 

Samo četiri dana nakon venčanja Peng se vratila u Peking da bi nastupila na Nacionalnom festivalu umetnosti, a potom je otišla u Sjedinjene Države i Kanadu zbog koncerata. Prvih nekoliko godina braka oboje su bili posvećeni karijerama, a onda se 1992. rodila njihova ćerka Si Mingze, pa je Peng odlučila da se više posveti porodici, a karijeru je ostavila po strani.

Kako je njen suprug napredovao u političkoj karijeri supruga mu je bila najveća podrška i oslonac sve dok nije postao predsednik NR Kine, a ona prva dana ove zemlje. 

Tokom putovanja u inostranstvo i susreta sa najvećim svetskim državnicima i njihovim suprugama, Peng se ističe lepotom i elegancijom, kao i besprekornim modnim stilom. Iako može sebi da priušti najskuplje, brendirane komade garderobe svetskih kreatora, Peng više voli da po njenim zamislima odeću kreira i izrađuje njen lični dizajner Ma Keu.

Zbog značaja njenog supruga, ali i njenog ličnog, Forbs je više puta svrstavao na listu najmoćnijih žena sveta. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)