Zanimljivosti

MALO KO ZNA KOLIKO JE PRINCEZA DAJANA MRZELA SVOJU MAĆEHU: Čak je gurnula niz stepenice, odnos im je bio buran - a onda se desilo ovo

Malo ko zna da su se njih dve jedva trpele.

03.05.2024 12:35

MALO KO ZNA KOLIKO JE PRINCEZA DAJANA MRZELA SVOJU MAĆEHU: Čak je gurnula niz stepenice, odnos im je bio buran - a onda se desilo ovo
JOHNNY EGGITT / AFP / Profimedia, Tanjug/AP

Buran odnos princeze Dajane i njene maćehe, Rejn Spenser bila je predmet interesovanja britanskih medija tokom godina. Od špekulacija o njihovom neslaganju do priča o njihovoj neraskidivoj povezanosti koja bi mogla da ugrozi monarhiju, javnost je bila intrigirana. Ali šta se stvarno desilo?

Rejn, Dajanina maćeha, retko je dobijala pažnju medija iako je imala značajan uticaj na princezin život. Iako su imale teških trenutaka u početku, postale su bliske kada je Rejn postala Dajanin oslonac u teškim vremenima.

Rođena 1929. kao ćerka poznatog pisca, Rejn je odrasla u porodici koja se suočavala s problemima nakon razvoda njenih roditelja. Preselila se u Kanadu gde je stekla obrazovanje i razvila talenat za igru. Iako je njen uticaj na život princeze Dajane često bio zanemaren, njihova veza, iako isprva puna izazova, prerasla je u duboko prijateljstvo koje je obeležilo njihove živote.

Dajanina maćeha se udavala čak tri puta

Iako nikada nije bila poznata po lepoti, Rejn je bila opisivana kao izuzetno šarmantna žena s harizmom. Imala je bogat ljubavni život, udavala se čak tri puta, stičući time pet aristokratskih titula. Međutim, njena najznačajnija veza bila je s Džonom Spenserom, ocem Lejdi Di.

Sve je započelo kada je njena majka ambiciozno želela da je uzdigne u visoke krugove britanskog društva. Na balu koji je organizovao kralj Džordž VI nakon Drugog svetskog rata, Rejn je upoznala svog prvog muža, grofa Džeralda Legea, s kojim je dobila četvoro dece.

 

http://

Iako je bila majka i supruga, Rejn je bila deo raskalašne grupe trendseterki svog doba, uključujući i princezu Margaret, poznatu po svojim živahnim društvenim aktivnostima. Iako je Rejn bila poznata po inteligenciji, naučila je da to nije njena najveća snaga od najranijih dana.

 

"Napravi frizuru mila, pametnu ženu niko ne želi", govorila joj je majka dok je odrastala i to se grofici Rajni duboko urezalo u pamćenje.

O njoj su pisali tabloidi

Usavršila je veštinu osvajanja muškaraca, održavajući njihovu pažnju svojim šarmom i pristojnim izgledom. Ova kombinacija je učinila da se ističe. Nakon dugog braka sa Erlom Legom, Rejn je 1972. godine upoznala lorda Džona Spensera, oca princeze Dajane. Brak sa Spenserom, koji je usledio 1976. godine, bio je predmet intenzivne medijske pažnje, posebno nakon što je bivša supruga Džona, Frančeska, napustila porodicu. Rejn je često bila prikazivana u tabloidima kao negativna figura, optužena za loše postupke prema deci iz prethodnog braka svog supruga.

Nakon razvoda od Džona, Rejn se ponovo udala, ovog puta za Žana-Fransoa Pinetona de Šambruna, ali brak je trajao samo dve godine. Međutim, najveću medijsku pažnju privukla je kao maćeha princeze Dajane.

 

Rejn je odmah prikazana u tabloidima kao "zla maćeha" Spenserove dece, a pisalo se da je decu terala da spavaju na podu, kao i da je rasipala njihovo nasledstvo.

Odnos Dajane i Rejn je u početku zapravo bio toliko loš da se ona čak nije pojavila ni na venčanju Dajane i Čarlsa 1981. godine. Tada se pisalo da su se Dajana i ona žestoko posvađale, pa da je čak došlo i do fizičkog okršaja i da je princeza navodno gurnula maćehu niz stepenice.

Rejn je imala ključnu ulogu u istrazi o smrti princeze Dajane, ali uprkos početnoj napetosti između njih, dve su se postepeno zbližile. Iako su se, kao devojčice, često sukobljavale, s vremenom su razvile bliskost. Dok je u početku odnos bio loš, godinama kasnije postale su bliske, a Dajana je Rainu smatrala osobom od poverenja.

 

"Dajana je uvek govorila da ja jedina nemam skrivene namere prema njoj. Ona je uvek bila na meti nekoga ko je nešto želeo od nje, a ja nisam želela ništa, već sam sve imala", rekla je Rejn tokom istrage o Dajaninoj smrti.

Delile su interesovanje za horoskop, a Rejn je Dajanu navodno savetovala da će naći sreću sa tamnoputim, egzotičnim gospodinom - što se na kraju pokazalo kao Dodi Al-Fajid. Nakon Dajaninog tragičnog odlaska, Rejn je nastojala da policija istraži okolnosti njene smrti, želeći da njena voljena pastorka počiva u miru, iako nije pronašla sreću u ovom životu.

 

Rejn je nadživela Dajanu 20 godina. Krajem 2014. godine, suočena s rakom, organizovala je večeru za svoje najbliže, tiho se opraštajući od njih. Njeni prijatelji nisu odmah shvatili značaj te večeri. Iako se hrabro borila protiv bolesti, preminula je 2016. u 88. godini. Mnogi su se složili da je bila izuzetna žena s neponovljivom harizmom.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)