Zanimljivosti

KAMILA NAPRAVILA ISTORIJSKI PRESEDAN: Preuzela je čak i Čarlsovu ulogu, slike iz katedrale sve govore! (FOTO)

Kralj je ranije snimio poruku koju su mnogi protumačili kao njegov odgovor naciji na na njegove i Kejtine izazove dok nastavljaju lečenje rak.

28.03.2024 13:35

KAMILA NAPRAVILA ISTORIJSKI PRESEDAN: Preuzela je čak i Čarlsovu ulogu, slike iz katedrale sve govore! (FOTO)
Credit: Jacob King / PA Images / Profimedia

Prvi put u novijoj britanskoj istoriji kralj Čarls III nije mogao da prisustvuje preduskršnjoj službi i podeli novčane poklone uoči predstojećeg praznika. Dok se britanski monarh nalazi na lečenju od raka njegovu uloge je preuzela njegova supruga kraljica Kamila.

Britanski mediji ovo opisuju kao istorijski presedan, a kraljica je na službu u katedralu u Vusteru došla elegantno obučena u dugački beli kaput. Veruje se da je to prvi put da je supružnik monarha dobio zadatak da podeli uskršnje novčane poklone, piše Miror.

Credit: Jacob King / PA Images / Profimedia

Kamila je u katedrali dočekana sa svim počastima

 

Čarlsova poruka

Iako fizički nije bio prisutan u katedrali na službi kralj Čarls III je unapred snimio uskršnju poruku u kojoj je naglasio važnost sloge i prijateljstva „naročito u vremenima potrebe“ i izrazio tugu što ne može lično da prisustvuje službi u katedrali. 

Govoreći o dobitnicima novčane nagrede on ih je opisao „divne primere  ljubaznosti i ljude koji su svoj život posvetili služenju drugima i svojim zajednicama“. Kralj Čarls je naglasio da je Isus dao „primer kako treba da služimo i brinemo jedni o drugima“, i da britanskoj naciji u ovom trenutku više nego ikad treba ruka podrške i prijateljstva posebno u ovim teškim vremenima.

Kralj, koji je ranije danas viđen kako napušta Klarens Haus u Londonu, nije se direktno osvrnuo na svoje zdravlje i zdravlje svoje snahe, alisu mnogi njegove reči protumačili kao da odgovor nacije na njegove i Kejtine izazove dok nastavljaju lečenje rak. Čarls je poruku snimio za svojim stolom u sobi Bakingemske palate iz 18. veka dok je snimao svoju poruku sredinom marta.

Profimedia

Kralj nije direktno govorio o svom i zdravstvenom stanju Kejt Midlton ali se njegove reči mogu i tako tumačiti

 

Unutar katedrale, Kamila su se pokloniti 75 muškaraca i 75 žena (što simbolizuje broj godina britanskog monatrha) a stajale su i dve torbice: jedna crvena i jedna belu, u kojima se nalazi veliki novčani prilog. Bela torbica ima set posebno iskovanih srebrnih Maundi novčića koji simbolizuju zahvalnost onima koji su pokazali izvanredne hrišćanske osobine i svojim ličnim primerom uticali na druge ljude i zajednicu. 

Dobitnici novčanog priloga se biraju iz biskupija Engleske crkve širom Velike Britanije, kao i iz anglikanskih i ekumenskih partnera širom Ujedinjenog Kraljevstva. Veliki četvrtak je hrišćanski sveti dan koji pada u četvrtak pred Uskrs. U čast Velike i Tajne večere Isusa Hrista sa apostolima Kraljevski Maundi, odnosno darivanje je jedna od najstarijih ceremonija koje je zadržala Engleska crkva.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)