Zanimljivosti

TAJNA PREZIMENA KRALJEVSKE PORODICE: Ovaj detalj je malo ko znao

Prema zvaničnom sajtu Kraljevske porodice, odlučeno je da će potomci kraljice "osim onih sa stilom Kraljevsko Visočanstvo i titulom princ/princeza, ili ženski potomci koji se udaju

05.02.2024 20:14

TAJNA PREZIMENA KRALJEVSKE PORODICE: Ovaj detalj je malo ko znao
Tanjug/AP

Nakon smrti kraljice Elizabete II u septembru 2022, kralj Čarls III postao je britanski monarh. Evo šta znamo o njegovim kraljevskim titulama i zašto njegova porodica ne koristi svoja prezimena.

Kraljevska porodična imena: Mountbaten-Vindsor i istorijski kontekst

Kralj Čarls pripada kući Vindsor, a njegovo prezime je Mountbaten-Vindsor, preuzeto od svog oca, princa Filipa, povezano sa imenom dinastije iz koje potiče. Prema zvaničnom sajtu Kraljevske porodice, odlučeno je da će potomci kraljice "osim onih sa stilom Kraljevsko Visočanstvo i titulom Princ/Princeza, ili ženski potomci koji se udaju" moći da nose prezime Mountbaten-Vindsor.

Ap photo

Kraljica Elizabeta II preminula je u septembru 2022.

Prezimena u kraljevskoj porodici

Članovi kraljevske porodice često ne koriste prezimena. Na zvaničnom sajtu Kraljevske porodice piše: "Članovi kraljevske porodice mogu biti poznati i po imenu kraljevske kuće i po prezimenu, koje ne moraju uvek biti isti. Često uopšte ne koriste prezime."

Povratak kraljevskog prezimena

Pre 1917. godine, članovi kraljevske porodice nisu imali prezimena i jednostavno su koristili ime očeve "kuće", na primer Tudor. Pradeda kraljice, kralj Džordž V, napravio je istorijski korak kada je promenio ime kuće iz Kuća Saks-Koburg-Gota u Vindsor, ali je takođe naveo da će to biti prezime njegove porodice, što je bilo prvi put u istoriji kraljevske porodice.

Proširenje porodičnog imena

Nakon što je postala kraljica 1952. godine, Njeno Veličanstvo je izjavila: "Ja i moja deca ćemo biti stilizovani i poznati kao kuća i porodica Vindsor, i da će moji potomci koji se udaju i njihovi potomci nositi ime Vindsor." Međutim, 1960. godine, kraljevski par odlučio je da razlikuje svoje potomke od ostalih članova kraljevske porodice. To ne menja ime kraljevske kuće, koje je i dalje Vindsor. Privatni savet je proglasio da će potomci kraljice, kada im je potrebno, nositi prezime Mountbaten-Vindsor.

printscreen/instagram.com

Kejt Midlton i princ Vilijam

Upotreba prezimena u praksi

Često, osobe koje nose stil Kraljevsko Visočanstvo princ ili princeza obično ne koriste prezime, osim u slučajevima kao što su zvanični upisi braka. Prvi put kada se prezime koristilo bilo je kada se princeza Ana udala za kapetana Marka Filipsa 1973. godine, a kasnije i kada se oženio princ Endru. Kada je princ Hari ušao u vojsku, koristio je prezime Vels. Međutim, izgleda da je odustao od toga i Mountbaten-Vindsor kada se preselio u SAD. Nakon što su princ Vilijam i Kejt Midlton postali princ i princeza Velsa, njihova deca, princ Džordž, princeza Šarlot i princ Luis, koriste "Vels" kao svoje prezime u školi.

Tanjug/AP

Kralj Čarls III krunisan je nakon smrti kraljice Elizabete II

Kralj Čarls III: Novi početak

Kralj Čarls III rođen je 14. novembra 1978. godine. Postoji tradicija koja je nastavljena tokom vladavine njegove majke, a to je da monarh slavi dva rođendana godišnje. Razlog za to je da se poklopi sa paradom Trooping the Colour. Zvanični rođendan kraljice bio je 21. aprila 1926. godine, koja je uglavnom imala hladnije vreme, pa je izabrala da slavi svoj drugi rođendan u junu. Još uvek nije odlučeno kada će biti Čarlsov drugi rođendan, ali ako krene istim putem kao kraljica, možda će izabrati letnji mesec. Nakon kraljičine smrti 2022. godine, Čarls je odmah postao kralj, međutim, postojale su spekulacije oko toga kako će se zvati. Konačno je odlučeno da će mu titula biti Kralj Čarls III. Mogao je izabrati bilo koje od svoja četiri imena za kralja, a to su Čarls, Filip, Artur ili Džordž. Njegov deda, Džordž VI, bio je poslednji monarh koji nije koristio svoje prvo ime. Njegovo puno ime bilo je Albert Fredrik Artur Džordž.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)