Zanimljivosti

KRALJ ČARLS JE TRPEO BOLOVE TOKOM KRUNISANJA: Vilijam otkrio očevu strogo čuvanu tajnu (FOTO)

Dva dana nakon što je proglačen novi vladar Velike Britanije javnost i dalje govori o svim detaljima ceremonije.

08.05.2023 11:00

KRALJ ČARLS JE TRPEO BOLOVE TOKOM KRUNISANJA: Vilijam otkrio očevu strogo čuvanu tajnu (FOTO)
Tanjug/AP

U subotu 6. maja Velika Britanija dobila je novog vladara posle 70 godina koliko je na prestolu bila kraljica Elizabeta II. Nakon krunisanja kralja Čarlsa III, kraljevsku krunu dobila je i njegova supruga Kamila koja od sada nosi titulu kraljice.

Ni dva dana nakon krunisanja svetski mediji ne prestaju sa izveštavanjem o detaljima ceremonije, odnosima u kraljevskoj porodici i svemu onome što sledi u novoj eri Velike Britanije. Dosta se spekulisalo i o zdravlju novog vladara. Ponovo se pisalo o njegovim naduvenim prstima koji su sada došli u prvi plan. Mnogobrojni britanski lekari su tada objašnjavali da bi niz zdravstvenih stanja moga da bude odgovoran za oticanje, kao i zadržavanje vode, a da se to slobodno može pripisati i samoj starosti. Zaključak je da otečeni prsti kralja Čarlsa III mogu biti posledica mnogih stvari, od privremenog zadržavanja tečnosti ili nagle promene temperature, do artritisa. 

Britanski kralj Čarls III imao je bolove u vratu i gornjem delu kičme nakon krunisanja. Ovo je otkrio njegov sin princ Vilijam.
- Mislim da ga je sinoć boleo vrat zbog nošenja krune. Ona je đavolski teška - rekao je Vilijam.

Tanjug/AP

Kralj Čarls III je imao bolove u vratu nakon krunisanja od krune svetog Edvarda teške pet kilograma

Kruna od pet kilograma 

Kralj Čarls krunisan je sa krunom Svetog Edvarda iz 17. veka koja je  napravljena od čvrstog zlatnog okvira, sadrži 444 dragulja, uključujući rubine, dijamante, ametiste i safire.

Dizajnirana sa kuglom i krstom na vrhu, simbolima zemljine lopte i crkve, ima kapu od purpurnog somota i obrub od hermelina. Teška je pet kilograma pa ne čudi što je Čarlsa boleo vrat nakon krunisanja. 

Posle ceremonije, koja je trajala oko sat vremena, britanski monarh je poneo Carsku državnu krunu koja je nešto lakša i teži oko  2, 5 kilograma a takođe je optočena draguljima.

Razgovarajući sa građanima koji su došli na koncert u nedelju u Vindzoru princ Vilijam je priznao da se oseća loše zato što su ljudi satima stajali na kiši na ulici tokom ceremonije i proslave povodom Čarlsovog krunisanja. 

- Osećam se tako loše što su svu satima stajali na kiši. Ali, to smo mi Britanci mi to razumemo. Malo kiše nam ne smeta - rekao je princ Vilijam.

Tanjug/AP

Kralj Čarls III i kraljica Kamila pozdravljaju građene sa balkona palateune svetog Edvarda teške pet kilograma

Počast kraljici Elizabeti II

Budući naslednik trona princ Vilijam je otkrio i da je njegov otac bio nervozan zbog krunisanja.

- Mislim da bio nervozan. To je jedan od onih dana kad vas svi gledaju i kad želite da sve prođe glatko i bez problema - otkrio je Vilijam.

Kraljica Kamila nosila je krunu kraljice Marije kojom je odala počast svojoj preminuloj svekrvi kraljici Elizabeti IIKruna ima četiri luka i dijamant u obliku srca od 18.8 karata, brojne sitne dijamante kao i dijamant u obliku kruške od 94, 4 karata. Svi dragulji uključujući dijamante deo su originalne krune kraljice Marije koja je specijalno za nju izrađena 1911. po narudžbini njenog muža kralja Džordža V. 

Tokom samog čina krunisanja Čarls je držao u rukama kuglu, mač i skiptar a sedeo je na hrastovoj stolici za krunisanje koja je stara 700 godina. Nakon ceremonije on i kraljica Kamila su ušli u pozlaćenu kočiju koja ih je odvezla u palatu usput pozdravljajući okupljenje građane. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)