Zanimljivosti

ŠOK NA KRUNISANJU: TAJNI SIMBOLI NA KAMILINOM OGRTAČU: Otkriveno koje im je značenje! (FOTO)

Posle meseci iščekivanja Velika Britanija danas i zvanično dobija novog vladara i to posle 70 godina.

06.05.2023 13:03

ŠOK NA KRUNISANJU: TAJNI SIMBOLI NA KAMILINOM OGRTAČU: Otkriveno koje im je značenje! (FOTO)
Tanjug/AP

Posle meseci iščekivanja Velika Britanija danas i zvanično dobija novog vladara i to posle 70 godina. Nakon što je u septembru prošle godine preminula kraljica Elizabeta II tron je nasledio njen sin Čarls III

U poslednjim nedeljama pred krunisanje, britanska javnost saznala je i da Kamila Parker neće dobiti titulu kraljice-supruge već će na posebnoj ceremoniji biti krunisana i nositi titulu kraljice Velike Britanije.

Ceremonija krunisanja počela je od ranih jutarnjih časova, a britanski mediji izveštavaju iz minuta u minut o svim detaljima te manifestacije. 

Jedan  poseban detalj privukao je veliku pažnju britanskih medija. Reč je o neverovatnim simbolima na ogrtaču za krunisanje koji je spremljen za kraljicu Kamilu, a za koji Britanci nisu imali predstavu da će tako izgledati. Naime, nakon krunisanja i pomazanja, Kamila i Čarls će se pojaviti u svojim spektakularnim državnim haljinama, a Dejli mejl je došao u posed informacija o simbolima koji su na njima izvezeni. Iako se javnost pripremila na to da će umesto kraljice-supruge imati kraljicu, ipak ih i dalje iznenađuju detalji o tome koliku je čast Čarls učinio ženi koju je voleo celog života.  

Kamilin ogrtač ima ručni vez zlatnim koncem i prikazuje značajne simbole prirode, posebno specifične umetke i cveće koji imaju posebno značenje za par i širu kraljevsku porodicu u celini.

Među izbvezenim cvećem su đurđevak - koji je bio omiljeni cvet kraljice Elizabete II, damski plašt, mirta, paprat od devojaka, različak, delfinijum i nacionalni amblemi - ruža, čičak i detelina. Stručno ga je ukrasila Kraljevska škola rukotvorina (čiji je Kamila pokrovitelj), a takođe je ukrašen pčelama i bubama kako bi odražavao naklonost kraljevskog para prema svetu prirode.

Prikladno, raniji uvid u Čarlsovu viziju njegovog krunisanja, pozivnice za događaj, takođe se može pohvaliti sličnim slikama, sa prikazima cveća i insekata.

Ova prirodna tema ukazuje na njegovu ljubav prema prirodi, održivosti i očuvanju klime, kao monarhu koji je oduvek držao očuvanje životne sredine pri srcu.

Kao šampion održive mode, danas će Čarls obući isti državni ogrtač koji je nosio njegov deda kralj Džordž VI za krunisanje 1937. godine. I njegova supruga će reciklirati staru odeću, oblačeći ogrtač koji je prvi put napravljen za kraljicu Elizabetu II 1953. godine i promenjen za potrebe ceremonije.

Somot na obe haljine restaurirala je Kraljevska škola za ručni rad, a postavu i zlatnu čipku Ede & Ravenscroft.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)