Zanimljivosti

TAJNA DVE KRUNE KRALJA ČARLSA: Dragocenosti optočene s hiljadama dijamanata, draguljima, biserima i rubinima, a evo šta simbolizuju! (FOTO)

Danas će novi vladar Ujedinjenog Kraljevstva biti krunisan s dve krune koje na sebi sadrže neke od najvrednijih komada nakita u vlasništvu monarhije.

06.05.2023 10:01

TAJNA DVE KRUNE KRALJA ČARLSA: Dragocenosti optočene s hiljadama dijamanata, draguljima, biserima i rubinima,  a evo šta simbolizuju! (FOTO)
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Krune kraljevske porodice oličenje su vekovne istorije monarhije. Govoreći o njihovoj materijalnoj vrednosti, cifra je takva da će vam se zavrteti u glavi, a kralj Čarls III će danas poneti čak dve. 

Ona sa kojom će on zapravo biti krunisan jeste kruna Svetog Edvarda koja je teška neverovatnih pet kilograma, dok u visinu ide čak 30 centimetara. Jedan od najvažnijih komada u krunskim draguljima takođe je trajni simbol britanske monarhije - slike krune svetog Edvarda koriste se širom Britanije i Komonvelta za sve, od policijskih amblema do grbova.

Napravljena je za krunisanje Karla II 1661. nakon što je originalnu krunu Svetog Edvarda pretopio političar Oliver Kromvel tokom kratkog koketiranja Britanije sa republikanizmom.

U dugoj istoriji krune piše da ju je 1671. ukrao pukovnik Tomas Blud, bivši pristalica Kromvela, koji je ostao bez novca kada je monarhija obnovljena. Navodno ju je on u to vreme udario maljem. Inače je napravljena od čvrstog zlatnog okvira, sadrži 444 dragulja, uključujući rubine, ametiste i safire. Dizajnirana

sa kuglom i krstom na vrhu, simbolima zemljine lopte i crkve, ima kapu od purpurnog somota i obrub od hermelina.

Međutim, njena težina otežava nošenje, a neki monarsi, uključujući kraljicu Viktoriju, odlučili su da budu krunisani novom državnom krunom i jednostavno nose Svetog Edvarda tokom krunisanja. Ta kruna će biti stavljena na Čarlsovu glavu dok bude krunisan, ali će potom biti zamenjena Carskom državnom krunom.

Ona je nešto manja i lakša, teži manje od dva i po kilograma. Ukrašena je sa 2.868 dijamanata, 273 bisera, 17 safira, 11 smaragda i 5 rubina u srebrnom nosaču. Smatra se najkorišćenijom od svih kraljevskih kruna.

Savremena verzija Državne carske krune napravljena je 1937. godine, na osnovu one koju je nosila kraljica Viktorija, i sadrži neke od najpoznatijih dragulja iz kraljevskog blaga.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)