Zanimljivosti

POSLEDNJI UDARAC DVORU: Hari i Megan u tajnosti krstili decu, više im niko ne može uzeti pravo na titulu i nasleđe (FOTO)

Potvrđeno je da je malena Lilibet krštena 3. marta i tom prilikom dobila je titulu princeze Lilibet Dajane, kao i njen brat koji je sada i zvanično princ Arči.

09.03.2023 11:30

POSLEDNJI UDARAC DVORU: Hari i Megan u tajnosti krstili decu, više im niko ne može uzeti pravo na titulu i nasleđe (FOTO)
Tanjug/AP

Princ Hari zadao je dosta problema Dvoru objavivši sporne memoare "Spare" ("Rezervni"), gde se dotakao mnogih, ne tako pohvalnih, izjava, a samo jedna od njih je da se oseća odbačenim i drugačijim od strane cele porodice, baš kao što se osećala i njegova majka princeza Dajana. Njegov otac kralj Čarls III je tako odlučio da mu oduzme kuću Frogmor Kotidž koju princ Hari sa suprugom Megan Markl koristi prilikom dolaska za Veliku Britaniju. Podsećamo da je pre toga kralj Čarls III rešio i da njihova deca, sin Arči i ćerka Lilibet ne koriste titule princa i princeze. Britanska monarhija ima jasno propisana pravila da unuci kralja treba da imaju titulu princa i princeze. Ne samo što su Hariju i Megan Markl ukinute titule članova kraljevske porodice, već se to prenelo i na njihovu decu, što je posebno naljutilo ovaj par.

Megan je u intervjuu pre dve godine rekla da je britanska kraljevska porodica odbila da njenom sinu Arčiju prizna titulu princa, kao i da su je članovi kraljevske porodice pitali "koliko bi mu koža mogla biti tamna kad se bude rodio". Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su zato izričito zahtevali da bar njihova deca nose titule princa i princeze, a izgleda da se i to konačno desilo. Mala Lilibet koja ima nepune dve godine (21 mesec) krštena je na intimnoj ceremoniji u Kaliforniji u kući poznatog para, a zvanično saopštenje glasi da je ona tom prilikom dobila i titulu princeze, kao i njen brat Arči.

- Mogu da potvrdim da je princezu Lilibet Dajanu u petak, 3. marta, krstio nadbiskup Los Anđelesa, prečasni Džon Tejlor - izjavio je juče portparol Harija i Megan, kosriteći u javnosti i medijima po prvi put titulu princeze uz ime njihove ćerke Lilibet, a to prenosi i Independet.

Titulu princa dobio je i mali Arči, pa će se tako umesto gospodin i gospođica, Arči i Lilibet oslovljavati sa "princ i princeza", a imaće i sve druge povlastice koji im omogućava titula kraljevske porodice. Navodi se da su vojvoda i vojvotknija od Saseksa uputili pozivnice za krštenje i kralju Čarlsu III, kraljici supruzi Kamili, kao i princu Vilijamu i Kejt Midlton, ali niko od njih se nije pojavio na ceremoniji krštenja.

instagram

Princeza Lilibet Dajana i princ Arči sa mamom i tatom

Izvor blizak paru je za "People" ispričao da je na slavlju bilo između 20 i 30 gostiju, a par je za kuma izabrao slavnog reditelja Tajlera Perija, dok nije poznato ko je kuma male Lilibet. Reditelj je doputovao iz doma u Atlanti pred ceremoniju i doveo hor od 10 ljudi koji su izveli pesme "Oh happy day" i "This little light of mine", inače numeru koja je svirana i na venčanju Megan i Harija.

Kralj Čarls biće zvanično krunisan 6. maja, na dan kada je rođen njegov unuk princ Arči, a pozivnice za krunisanje su elektronskim putem dobili i princ Hari i Megan Markl. Međutim, još uvek nije poznato da li će nekadašnji kraljevski par prisustvovati krunisanju.

 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)