Zanimljivosti

KRUNISANJE KRALJA ČARSLA III I KRALJICE KAMILE: Sve oči sveta uprte su u to šta se dešava s jednom od najmoćnijih porodica na planeti! (VIDEO/GALERIJA)

Od ranih jutarnjih časova Ujedinjeno Kraljevstvo je na nogama iščekujući zvanično imenovanje svog novog suverena posle čak 70 godina.

06.05.2023 11:35

KRUNISANJE KRALJA ČARSLA III I KRALJICE KAMILE: Sve oči sveta uprte su u to šta se dešava s jednom od najmoćnijih porodica na planeti! (VIDEO/GALERIJA)
Tanjug/AP

Velika Britanija danas dobija novog kralja. To će biti prvi suveren posle 70 godina, budući da je kraljica Elizabeta II upravo toliko provela na tronu. Krunu će od danas naslediti njen sin Čarls III.

Već od ranih jutarnjih časova počelo se sa protokolarnom pripremom svečanosti. Gosti Vestminsterske opatije počeli su da pristižu od 7 časova i 15 minuta po lokalnom vremenu (8:15 po srednjeevropskom).

Kako javljaju britanski mediji, ceremonija krunisanja počela je u 11:20 po srednjeevropskom vremenu, a tada su i članovi kraljevske porodice, uključujući i Čarlsa III i Kamilu, stigli u Bakingemsku palatu.

Od pola 10 ujutru gosti su počeli da dolaze na krunisanje, uključujući kraljevsku porodicu, šefove država i bivše premijere. Kralj i kraljica će otputovati od Bakingemske palate do Vestminsterske opatije u državnoj kočiji Dijamantskog jubileja.

Džil Bajden prva dama SAD prisustvuje krunisanju kralja Čarlsa. Ona je stigla u Vestminstersku opatiju. Kako je objašnjeno za britanske medije, Džo Bajden nije želeo da prisustvuje krunisanju jer se previše toga dešava. On će tokom leta ipak posetiti kralja Čarlsa tokom NATO konferencije.

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska i premijer te zemlje Denis Šmihal takođe su stigli u Vestminstersku opatiju. 

Interesantno je da ceremoniju prate i protesti organizacije "Nije moj kralj", a prema navodima Dejli mejla, ispred Vestminsterske palate se okupilo na hiljade građana koji ne žele Čarlsa III na tronu. Među njima bilo je i onih koji su nosili transparente s fotografijama Megan Markl i natpisima kojima se veliča Vojvotkinja od Saseksa. 

Ceremonija će početi kada članovi kraljevske porodice završe dolazak iz Bakingemske palate. Pre nego što Čarls bude krunisan, biće obavljeno niz ceremonijalnih radnji.

Nadbiskup od Kenterberija će pozvati na priznanje monarha izjavom:

- Gospodo, predstavljam vam kralja Čarlsa, vašeg nesumnjivog kralja. Zašto ste svi vi koji ste danas došli da odate svoju počast i uslugu, da li ste voljni da učinite isto? - navodi britanski Telegraf.

Očekuje se da će skupština objaviti: "Bože, čuvaj kralja!".

Nakon toga, od Čarlsa se očekuje da položi zakletvu, kojom će se zakleti da će upravljati svim svojim nacijama i teritorijama na odgovarajući način u skladu sa njihovim zakonima i običajima, da će izvršavati zakon i pravdu sa milosrđem i da će održati protestantsku reformisanu religiju i Englesku crkvu. Očekuje se da će naknadno poljubiti specijalnu Bibliju sa zlatnim listićima korišćenu za ceremoniju, pre nego što potpiše zakletvu. Zatim će pomazan novonapravljenim krunskim uljem, nakon čega će mu biti uručene kraljevske regalije koje uključuju i mač. Nakon toga će biti krunisan krunom Svetog Edvarda i uslediće salutiranje. Zatim će biti ispraćen na tron kako bi simbolično preuzeo kontrolu nad Ujedinjenim Kraljevstvom.

Dolazak princa Harija

Britanski princ Hari juče ujutro je sleteo u Britaniju kako bi prisustvovao krunisanju svog oca, kralja Čarlsa III, saznaje britanski Dejli mejl. Mladi kraljević o čijem dolasku se spekulisalo već mesecima stigao je u domovinu komercijalnim letom American Airlinesa, a kako navodi dnevnik Ujedinjenog Kraljevstva, ostali putnici nisu mogli da veruju svojim očima koga vide. Malo ko je očekivao da će njegov dolazak izgledati baš tako. 

Tanjug/AP

Princ Hari 

Prve fotografije kralja Čarlsa 

Kralj Čarls III je u zlatnoj  kočiji stigao do Vestminserske opatije gde će se u podne održati njegovo krunisanjue. Velika Britanija je na nogama od ranih jutarnjih časova. Kralj Čarls i kraljica Kamila su u kočiji koja je specijalno napravljena za Dijamantski jubilej kraljice Elizabete 2012. godine.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)