Zanimljivosti

BRITANIJA NA NOGAMA, SUTRA DOBIJAJU NOVOG VLADARA: Sve oči sveta biće uprte u ovaj događaj, a evo kako će sve izgledati!

Velika Britanija 6. maja dobija novog vladara, prvog posle 70 godina koliko je na tronu provela kraljica Elizabeta II.

05.05.2023 20:01

BRITANIJA NA NOGAMA, SUTRA DOBIJAJU NOVOG VLADARA: Sve oči sveta biće uprte u ovaj događaj, a evo kako će sve izgledati!
Tanjug/AP

Zvanična ceremonija krunisanja kralja Čarlsa III održava se u subotu 6. maja. Čarls će tada i zvanično dobiti titulu koju nosi posle smrti kraljice Elizabete II koja je preminula u septembru 2022. Dok je Kamila trebalo da koristi titulu kraljice supruge, ona će umesto toga biti krunisana kao kraljica u Vestminsterskoj opatiji.

Već od ranih jutarnjih časova počinje se sa protokolarnom pripremom svečanosti. Gosti Vestminsterske opatije počeće da pristižu od 7 časova i 15 minuta po lokalnom vremenu (8:15 po srednjeevropskom).

Kako javljaju britanski mediji, ceremonija krunisanja očekuje se posle podneva kada članovi kraljevske porodice završe dolazak iz Bakingemske palate.

Tanjug/AP

Kralj Čarls III i kraljica Kamila biće krunisani na odvojenim svečanostima

SATNICA CEREMONIJE 

6:00: Biće otvorene oblasti za posmatranje krunisanja duž glavne rute povorke

7:15: Gosti Vestminsterske opatije pristižu na bezbednosne kontrolne punktove u Viktoria Taver Gardens

9:00: Kongregacija je okupljena u Vestminsterskoj opatiji

9:30 - 10:45: Dolazak gostiju na krunisanje, uključujući kraljevsku porodicu, šefove država i bivše premijere 

9:45: Suverenova pratnja domaće konjice će se pripremiti za okupljanje za Kraljevu povorku iz Bakingemske palate

10:20: Kralj i kraljica će otputovati od Bakingemske palate do Vestminsterske opatije u državnoj kočiji Dijamantskog jubileja 

11:00: Glavni događaj, krunisanje, održaće se u skladu sa tradicijom koja datira vekovima, ceremonija krunisanja kralja Čarlsa III biće održana u Vestminsterskoj opatiji

Ceremonija će početi kada članovi kraljevske porodice završe dolazak iz Bakingemske palate. Pre nego što Čarls bude krunisan, biće obavljeno niz ceremonijalnih radnji.

Nadbiskup od Kenterberija će pozvati na priznanje monarha izjavom:

- Gospodo, predstavljam vam kralja Čarlsa, vašeg nesumnjivog kralja. Zašto ste svi vi koji ste danas došli da odate svoju počast i uslugu, da li ste voljni da učinite isto? - navodi britanski Telegraf.

Očekuje se da će skupština objaviti: "Bože, čuvaj kralja!".

Nakon toga, od Čarlsa se očekuje da položi zakletvu, kojom će se zakleti da će upravljati svim svojim nacijama i teritorijama na odgovarajući način u skladu sa njihovim zakonima i običajima, da će izvršavati zakon i pravdu sa milosrđem i da će održati protestantsku reformisanu religiju i Englesku crkvu. Očekuje se da će naknadno poljubiti specijalnu Bibliju sa zlatnim listićima korišćenu za ceremoniju, pre nego što potpiše zakletvu. Zatim će pomazan novonapravljenim krunskim uljem, nakon čega će mu biti uručene kraljevske regalije koje uključuju i mač. Nakon toga će biti krunisan krunom Svetog Edvarda i uslediće salutiranje. Zatim će biti ispraćen na tron kako bi simbolično preuzeo kontrolu nad Ujedinjenim Kraljevstvom.

Nakon njegovog krunisanja, na kratkoj ceremoniji će Kamila biti krunisana za kraljicu nakon što je odana počast kralju.

13:00: Očekuje se da povorka krunisanja počne kada se članovi kraljevske porodice vraćaju iz Vestminsterske opatije u Bakingemsku palatu, a očekuje se da će učestvovati skoro 4.000 vojnika

13:45: Kraljevski pozdrav će videti pozdrave kralja i kraljice na Zapadnoj terasi bašte Bakingemske palate, nakon čega će prisutno vojno osoblje dati tri pozdrava

14:15: Petnaest članova kraljevske porodice okupiće se na balkonu Bakingemske palate i odati počast Čarlsu i Kamili 

Tanjug/AP

Trodnevna ceremonija u čast krunisaja novog britanskog kralja

PROTOKOLARNI DAN POSLE KRUNISANJA

Da bi se obeležilo zvanično krunisanje kralja Čarlsa III kao vladajućeg monarha Ujedinjenog Kraljevstva, veliki ručkovi za krunisanje će okupiti zajednice tokom posebnog vikenda krunisanja. Oni će se održati u nedelju od 12 časova po lokalnom vremenu.

Veliki ručkovi se održavaju širom Britanije svake godine i prošle godine su prikupili više od 22 miliona funti za lokalne dobrotvorne organizacije. Te događaje organizuje Eden Project, obrazovna dobrotvorna organizacija. Da biste organizovali veliki ručak za krunisanje, možete naručiti Big Lunch paket na njihovoj veb stranici.

U saopštenju na veb stranici projekta Eden piše:

- Veliki ručak okuplja komšije i zajednice da dele prijateljstvo, hranu i zabavu. Uzmite svoj besplatni paket i počnite da planirate nešto čemu ćete se radovati. Ove godine možete biti deo istorije i pridružiti se milionima širom Ujedinjenog Kraljevstva i šire, uz veliki ručak za krunisanje 6-8. maja, ili se pridružiti zabavi u junu i planirati svoj veliki ručak kao deo Meseca zajednice - piše u saopštenju.

Kralj Čarls i kraljica Kamila, zvanično su izabrali krunski kiš kao određeno jelo za veliki ručak.

Drugi veliki događaj dana je krunidbeni koncert. Događaj će se održati na istočnom travnjaku zamka Vindzor, čime će biti prvi put održan koncert na terenu.Vlasnici ulaznica biće primljeni na događaj od 15 časova pa nadalje, a očekuje se da će prisustvovati 20.000 ljudi.

Kejti Peri, Lajonel Riči i Tejk Det čine zvezdani sastav za Krunski koncert, a očekuje se da će nastup početi u 19 časova.

Tanjug/AP

Lajonel Riči pevaće na koncertu u čast krunisanja Čarlsa III

PONEDELJAK 8. MAJ - DRŽAVNI PRAZNIK

Državni praznik biće ponedeljak. 8. maj

Trećeg dana proslave krunisanja kralja Čarlsa III održava se niz humanitarnih akcija. Ta inicijativa podstiče ljude da pomognu u svojim lokalnim zajednicama na bilo koji način, kroz različite oblike volontiranja ili dobrotvornog rada. Prijavilo se više od 1.500 dobrotvornih organizacija.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)