Zanimljivosti

STIGAO HARI! Britanski mediji u transu, niko nije očekivao da će mladi kraljević učiniti OVO, da li mu sledi novo poniženje na dan očevog krunisanja? (FOTO/VIDEO)

Britanski kraljević je juče stigao komercijalnim letom iz SAD u domovinu kako bi prisustvovao krunisanju svog oca, zbog čega su putnici u avionu zanemeli.

bySrećna Republika

06.05.2023 10:22

STIGAO HARI! Britanski mediji u transu, niko nije očekivao da će mladi kraljević učiniti OVO, da li mu sledi novo poniženje na dan očevog krunisanja? (FOTO/VIDEO)
Tanjug/AP

Britanski princ Hari juče ujutro je sleteo u Britaniju kako bi prisustvovao krunisanju svog oca, kralja Čarlsa III, saznaje britanski Dejli mejl. Mladi kraljević o čijem dolasku se spekulisalo već mesecima stigao je u domovinu komercijalnim letom American Airlinesa, a kako navodi dnevnik Ujedinjenog Kraljevstva, ostali putnici nisu mogli da veruju svojim očima koga vide. Malo ko je očekivao da će njegov dolazak izgledati baš tako. 

Hari je doleteo iz Los Anđelesa letom American Airlinesa AA136, koji je sleteo u petak u 11.23 na londonski Hitrou. Vojvoda od Saseksa sleteo je u Veliku Britaniju u svoju 24-časovnu posetu povodom krunisanja kralja Čarlsa III - ostavivši ženu Megan Markl i dvoje dece kod kuće. Naime, kako saznaju britanski mediji, Hari će se vratiti nazad u Kaliforniju odmah nakon što se istorijska ceremonija završi danas popodne kako bi mogao da vidi sina Arčija koji danas proslavlja četvrti rođendan.

Vojvoda od Saseksa će posmatrati svog oca kralja Čarlsa III tokom krunisanja u Vestminsterskoj opatiji, on neće imati nikakvu formalnu ulogu u službi i možda će čak biti smešten nekoliko redova iza svog starijeg brata, princa Vilijama i drugih članova kraljevske porodice.

Kraljevski komentatori su razmatrali da li će mu uopšte biti dozvoljeno da se uklopi u procesiju do opatije. Oni su, takođe, sugerisali da bi mladi kraljević mogao da se suoči sa "uniformnim poniženjem" jer mu možda neće biti dozvoljeno da nosi svoju vojničku odeću. 

- Hari će ući i izaći iz Britanije u roku od 24 sata. On će samo obavljati prisustvovati službu krunisanja, a zatim odlazi - rekao je neimenovani za britanski San.

Ipak, ubrzo se pojavila informacija da je Hari nakon istorijskog krunisanja pozvan na ručak u Bakingemsku palatu, ali se još ne zna da li je na to i pristao. Takođe, otkriveno je da mu je određeno da se u Vestminsterskoj palati nalazi u trećem redu između princeza Eugenije i Beatrise, ćerki najmlađeg sina pokojne kraljice Elizabete II, princa Endrua. 

Tanjug/AP

Princ Hari će verovatno biti smešten daleko iza princa Vilijama u Vestminsterskoj opatiji 

Podsetimo, kada je upitan u januarskom intervjuu da li će prisustvovati krunisanju ako bude pozvan, Hari je rekao da su sve opcije "uvek otvorene". Zatim je prošlog meseca objavljeno da će vojvoda doći na krunisanje sam, budući da će Megan ostati kod kuće sa njihovom decom Arčijem i Lilibet. Bakingemska palata je kasnije saopštila da "sa zadovoljstvom potvrđuje" da će vojvoda od Saseksa biti u Vestminsterskoj opatiji.

U Palati je ipak vladala neizvesnost u vezi sa prisustvom Saseksovih, a čitav svet s ogromnom pažnjom prati kako će se članovi kraljevske porodice ponašati prema "odbeglom kraljeviću" koji je memoarima "Spare" (Rezervni), objavljenim u januaru ove godine, značajno pogoršao odnose s Dvorom. U memoarima je, podsetimo, izneo niz tajni svoje porodice koje nikada nije trebalo da ugledaju svetlost dana.  

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)