Zanimljivosti

KRUNISAN KRALJ ČARLS III! Šta je novi britanski vladar došapnuo princu Vilijamu?! (FOTO)

Nekoliko minuta posle podneva počela je svečana ceremonija krunisanja kojoj je prethodilo polaganje zaklatve.

06.05.2023 12:36

KRUNISAN KRALJ ČARLS III! Šta je novi britanski vladar došapnuo princu Vilijamu?! (FOTO)
Tanjug/AP

Velika Britanija danas je zvanično dobila novog kralja i kraljicu. Posle smrti kraljice Elizabete II, koja je preminula u septembru prošle godine, tron je nasledio njen sin.

Kralj Čarls III krunisan je na svečanoj ceremoniju u Vestminsterskoj opatiji. Pre samog krunisanja položio je zakletvu. Kraljev unuk, princ Džordž, najstariji sin princa Vilijama i Kejt Midlton služio je kao paž. Za tog devetogodišnjaka je to bila velika čast, prenosi Dejli mejl, budući da je i dalje veoma mlad za tako odgovornu ulogu. 

Nakon polaganja zakletve, kralj je iza paravana prisustvovao činu miropomazanja. Kralja je sveštenik u Vestminsterskoj opatiji pomazao svetim uljem blagosiljanim u Jerusalimu, po rukama, grudima i glavi. 

Nakon miropomazanja kralju su za čin krunisanja obukli zlatnu odoru. U minut posle 13 časova ozvaničeno je krunisanje. Kralj Čarls postao je sedmi monarh koji je poneo krunu Svetog Edvarda. 

Širom Londona odjekivala su zvona dok je narod uzvikivao "Bože, čuvaj kralja!". 

 

 

 

Nakon krunisanja kralja Čarlsa III usledilo je i krunisanje kraljice Kamile. Kamila na ceremoniji nosila modnu haljinu Brusa Oldfilda. U pitanju je bela haljinu sa zlatnim detaljima u skladu sa kraljevom odorom. Nosila je istu ogrlicu koju je nosila kraljica Elizabeta II za sopstveno krunisanje 1953, a koja je pripadala kraljici Viktoriji.

 

Čarls je postao 40. vladajući suveren koji je krunisan u Vestminsterskoj opatiji, na ceremoniji koja datira još od Vilijema Osvajača 1066. godine, kada je nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi stavio krunu Svetog Edvarda na njegovu glavu.

Kralj je izgledao emotivno dok mu je princ Vilijam odao počast, u prekidu sa tradicijom, klečeći da bi dao zakletvu na vernost svom ocu. Rekao je:

- Ja, Vilijam, princ od Velsa, zaklinjem se na svoju lojalnost tebi i veru i istinu ću ti nositi, kao tvoj gospodar života i tela. Pa pomozi mi Bože - izgovorio je Vilijam.

Zatim je ustao, dodirnuo krunu i poljubio kralja u obraz. Čarls je bio dirnut kada je klimnuo glavom svom sinu i rekao 'amen' i 'hvala Vilijame'.

 

 

Kruna kralja Čarlsa III 

ap/vadim ghirda

Kruna kralja Čarlsa III

Kruna kojom je kralj Čarls krunisan je zapravo kruna Svetog Edvarda koja je teška neverovatnih pet kilograma, dok u visinu ide čak 30 centimetara. Jedan od najvažnijih komada u krunskim draguljima takođe je trajni simbol britanske monarhije - slike krune svetog Edvarda koriste se širom Britanije i Komonvelta za sve, od policijskih amblema do grbova.

Ta kruna je stavljena na Čarlsovu tokom krunisanja, ali će potom biti zamenjena Carskom državnom krunom.Ona je nešto manja i lakša, teži manje od dva i po kilograma. Ukrašena je sa 2.868 dijamanata, 273 bisera, 17 safira, 11 smaragda i 5 rubina u srebrnom nosaču. Smatra se najkorišćenijom od svih kraljevskih kruna.

Dolazak princa Harija 

Princ Hari stigao je potpuno sam u Vestminstersku opatiju na istorijsko krunisanje svog oca, kralja Čarlsa III. Vojvoda od Saseksa (38) pojavio se s ostalim članovima kraljevske porodice prilikom ulaska u crkvu u centru Londona, ali je zatim viđen sam kako hoda niz prolaz. I dok je stajao na ulazu bio je nekoliko koraka udaljen od princeza Eugenije i Beatrise i njihovih muževa, Džeka Bruksbanka i Eda Mapelija Mozija.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)