Zanimljivosti

IVANA JE PRVA SRPKINJA KOJA JE BILA NA NASLOVNICI „VOGA“, A IZA GLAMURA SKRIVALA JE TRAGEDIJU: Porodica joj je i danas najbolnija tema (FOTO)

Bila je mlada kad je ostala bez oca koji joj je bio velika podrška

05.02.2024 18:40

IVANA JE PRVA SRPKINJA KOJA JE BILA NA NASLOVNICI „VOGA“, A IZA GLAMURA SKRIVALA JE TRAGEDIJU: Porodica joj je i danas najbolnija tema (FOTO)
Youtube/Suzanin izbor

U modnom svetu manekenka i model Ivana Stanković (50) i dan-danas uživa veliko poštovanje. Ova prelepa Beograđanka imala je svega 16 godina kad se priključila agenciji „Ford“ kao trećeplasirana na njihovom takmičenju za lice godine i domovinu zamenila Amerikom, gde je postigla planetarni uspeh. Zbog angažmana u svetu mode vanredno je završila treću i četvrtu godinu srednje škole.

Još kao mala znala je da će se baviti manekenstvom. Zaljubila se u poziranje kad je kao desetogodišnjakinja stala ispred foto-aparata kojim je njen otac želeo da ovekoveči jedan trenutak. Još tad je, otkrila je u brojnim intervjuima, znala da će se baviti modom i manekenstvom. Ali, u početku joj se nije dalo. Od 14. godine počela je da šalje svoje fotografije zagrebačkom magazinu „Svijet“. Iako im se njeno lice i te kako dopalo, uveravali su je da je premlada da bi se upustila u svet mode. Dve godine kasnije našla se na njihovoj naslovnici, kao pobednica jugoslovenskog takmičenja za „Fordovo lice godine“. Tad je i počeo njen let u svet modelinga.

Ivana je prva Srpkinja koja se našla na naslovnici španskog izdanja časopisa „Vog“. Italijanski fotograf Falai Aldo uradio je seriju fotografija na kojima je Ivana pozirala u odelu sa potpisom čuvenog Armanija. Kasnije je otkrilada nije ni znala da je Falai slika za magazin „Vog“, ali je, očekivano, bila oduševljena kad je videla svoje lice na naslovnici prestižnog časopisa.

Slavni kreator Đorđo Armani odigrao je veliku ulogu u Ivaninoj karijeri. Lepa Beograđanka postala je njegova muza, a upravo on je zaslužan što je Stankovićeva odlučila da promeni lični opis - pristala je na šišanje.

 

- Nekoliko puta sam dolazila na razgovore za saradnju i uvek su bili zainteresovani, ali nikako da me angažuju, jer “nešto mi je falilo”. Nisu znali šta je to. U agenciji su mi pre toga predlagali da se ošišam na kratko, ali to nikako nisam želela da prihvatim. Trenutak kada mi je Đorđo Armani sklonio kosu sa lica i rekao: “To je to! Hajde da se ošišaš!”, shvatila sam da nema nazad – moram! I upravo kad sam se ošišala, on je u meni video “to nešto”. Dečački izgled uz ženske crte lica, ženstvenost, neobična lepota i talenat za poziranje, to je bio fenomenalan spoj koji me je pretvorio u njegovu muzu – ispričala je Ivana za Jollywoman.

Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

Ivana Stanković bila je Armanijeva muza

Na snimanjima je davala ono najbolje od sebe kad bi joj pustili „Duran Duran“, ali i ovdašnje folk zvezde. Ivana je obožavala da sluša Cecu Ražnatović, a Halid Bešlić joj je godinama bio muzički izbor broj jedan. Neretko se i družila sa estradnim ličnostima, o čemu svedoči i fotografija sa Majom Marijanom.

Decenijama je bila veoma uspešna u poslu, najpre kao model, a potom i u šou-programu „Prvi srpski top model“ i kao autorka knjiga „Strast“ i „Bez daha“. Ipak, Ivanu život nije štedeo. Izgubila je sestru Jelenu koja je preminula posle trogodišnje borbe sa leukemijom. Potom je izgubila oca koji joj je bio velika podrška i oslonac u životu. Pre nekoliko godina ostala je i bez bake koju je neizmerno volela.

- Dugo smo se borili za Jelenin život, mama i tata su stalno bili u inostranstvu, gde su je odveli na lečenje. Ostajala sam kod kuće i čekala da se vrati, nadajući se da će ozdraviti. Nažalost, desilo se najgore. Nažalost, izgubila sam oca i mlađu sestru veoma rano i čitav sam život patila za njima, ali sam sebi objasnila da su oni sada na nekom boljem mestu i da ću, ako živim ispravno i pošteno, možda zaslužiti da im se jednog dana pridružim - govorila je Ivana za domaće medije.

Iako se trudila da sačuva privatni život od očiju javnosti, „procurile“ su informacije da je bila u vezi sa manekenom Dominikom, a potom i sa glumcem Vukom Kostićem.

 

 

Ivana se poslednjih godina povukla iz javnosti. Ugasila je zvanični Instagram nalog, a poslednji put se oglasila kad su mlade glumice izašle u javnost sa optužbama na račun Mike Aleksića. Ivana je, takođe, bila član Mikine glumačke grupe i, kako je navela, Aleksić je na nju „ostavio psihički traumatično iskustvo“.

-  Uporedo sam išla u školu za manekenstvo i Mika je za to saznao i onda me izveo pred celom grupom i stavio ispred stola, i rekao: “Čujem da si počela da se baviš manekenstvom, moraš da biraš između grupe i manekenstva”. Ja sam rekla mogu odmah da kažem da je to manekenstvo, a on mi je poručio: “Završila si sa grupom”. Kad smo izlazili napolje, pozvao me: “Sačekaj ćero”, tako je zvao sve devojke u grupi, pa nastavio: “Moram da ti kažem da si me razočarala, rano si krenula grudima kroz život”. Obično na bezobrazluk delujem jako dobro, ali tad sam zanemela i te reči su mene pratile dugo. Da ne pominjem da za 25 godina manekenstva nisam doživela neprijatnost ni jednu, samo profesionalizam – ispričala je Ivana za „Blic“.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)