Zanimljivosti

MISTERIOZNE PORUKE NA IZBORIMA U TURSKOJ: Čitav svet danas gleda u ove dve dame, modni okršaj supruga dvojice moćnika! (FOTO)

U Turskoj se danas održava drugi krug predsedničkih izbora, a supruge dvojice kandidata provukle su veliku pažnju javnosti.

28.05.2023 15:52

MISTERIOZNE PORUKE NA IZBORIMA U TURSKOJ: Čitav svet danas gleda u ove dve dame, modni okršaj supruga dvojice moćnika! (FOTO)
Tanjug/AP, Profimedia

Tokom današnjeg dana Turska će posle drugog kruga izbora dobiti novog predsednika. Naime, na glasanju se bira između aktuelnog lidera Redžepa Tajipa Erdogana i njegovog suparnika Kemala Kiličdaroglua. Obojici moćnika su tokom kampanje najveću podršku pružale supruge, Emina Erdogan i Selvi Kiridžaroglu.

Upravo te dame su i danas izašle na birališta sa svojim supruzima koji nestrpljivo očekuju rezultate izborne trke. One su već uveliko poznate u Turskoj po svom aktivizmu. Naime, Emina kao supruga aktulenog turskog predsednika duže je zastupljena u javnosti. U februaru 2011. pripala joj je nagrada „Prix de la Fondation“ Crans Montana Foruma, za rad na temu položaja žena u islamskom svetu. S druge strane, Kiličdarogluova je novinarka i ušla je u svet politike uprkos protivljenju supruga. Zalagala se za bolji položaj žena i zaštitu dece

Tanjug/AP

Kemal i Selvi Kiličdaroglu na glasanju u Turskoj

Danas su sve oči bile uprte i u ove dve žene, aktuelnu prvu damu i potencijalnu prvu damu Turske. Mnogo se govorilo o njihovom modnom stilu. Selvi koja je rođena u mestu Ajranli, selu u okrugu Nazimije i provinciji Tunčeli koju su pretežno naseljavali Kurdi, gaji sveden stil oblačenja. Ona se u javnosti pretežno pojavljuje u elegantnim bluzama i sakoima koje neretko upari s pantalonama. Tako se pojavila i na glasačkom mestu.

Odlučila se za crno-crvenu kombinaciju. U psihologiji ta kombinacija ima posebno značenje. Naime, crvena je korisna u određenoj dozi za aktiviranje i buđenje sila. Ona je boja vrhunca i zato se koristi kao element elegancije ili svečanog stila. S druge strane, crna odeća je neverovatno energetski privlačna oko nas. Zato nema sumnje da u slučaju Kiličdarogluove izbor nije slučajno pao na crvenu boju koja je dominantna i na turskoj zastavi.

Tanjug/AP

Emina i Redžep Tajip Erdogan na drugom krugu glasanja za predsednika zemlje

Emina Erdogan se na glasačkom mestu pojavila u svilenoj bež kombinaciji. Ona je, kao i uvek u javnosti, nosila hidžab u istoj nijansi. Bež boja se u psihologiji može okarakterisati kao opuštajuća i na oko posmatrača deluje veoma relaksirajuće, te pruža osećaj sigurnosti. Osobine bež boje su mirnoća i neutralnost. Neke kulture ovu boju smatraju tradicionalnom, pa one koji nose bež odeću doživljavaju kao pobožne i jednostavne ljude.

Aktuelni turski predsednik jedan je od zagovornika nošenja hidžaba. Ustavni sud je u julu 2008. godine odbacio pokušaj Erdoganove stranke AK da ukine zabranu nošenja hidžaba na univerzitetima na osnovu toga da je to antisekularno.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)