Zanimljivosti

ČARLS JE NEUMOLJIV PO PITANJU KAMILE: Njegova odluka o njoj zaprepastila je porodicu i sve u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali tu se nije zaustavio!

Britanski mediji prenose kako su odluke koje je kralj Čarls III doneo u poslednje vreme, posebno one koje se tiču predstojećeg krunisanja, zaprepastile mnoge, naročito njegove sinove.

10.04.2023 10:01

ČARLS JE NEUMOLJIV PO PITANJU KAMILE: Njegova odluka o njoj zaprepastila je porodicu i sve u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali tu se nije zaustavio!
Tanjug/AP

Kada je kralj Čarls III preuzeo presto posle smrti svoje majke kraljice Elizabete II palata je saopštila je da će njegova žena Kamila nositi titulu kraljice supruge. U međuvremenu Čarls je doneo odluku da njegova životna saputnica ipak ponese titulu kraljice i biće krunisana zajedno s njim 6. maja. 2023.  

Ta njegova odluka zaprepastila je ostale članove kraljevske porodice, posebno njegove sinove, prinčeve Vilijama i Harija, kao i većinu podanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, piše britanski Dejli mejl. Kako ističu poznavaoci prilika na britanskom dvoru, to je bio očekivani potez jer je kralj više puta istakao da o svemu može da se pregovara, osim o njegovog ženi i njenom položaju u porodici. 

Pobeda za Kamilu

Da će Kamila ipak i zvanično nositi titulu kraljice obelodanjeno je na zvaničnim pozivnicama za krunisanje.

- Krunisanje njegovog veličanstva kralja Čarlsa III i kraljice Kamile – jasno piše na pozivnicama koje će biti poslate krajem aprila.  

Poznavaoci prilika na britanskom dvoru ističu da će to biti još jedna pobeda za Kamilu koja će od najomraženije žene na svetu postati kraljica uprkos nastojanjima Čarlsovih sinova, posebno princa Harija da je ocrne u javnosti. Podsetimo, odbegli kraljević je u svojim memoarima "Spare" ("Rezervni") direktno optužio Kamilu da je prosleđivala medijima informacije o njemu i Megan kako bi zauzvrat dobila bolji i pozitivniji tretman u medijima.

- Čarlsova odluka svakako šalje jasnu poruku princu Hariju koliko mu je Kamila važna i da ona ostaje na vrhu njegovih prioriteta – rekao je Fil Dampier, jedan od biografa kraljevske porodice.

Kako je naglasio, pokojna kraljica Elizabeta II je više puta rekla da nema ništa protiv da Kamila zaume mesto na tronu pored muža, što je znatno olakšalo Čarlsu.

- Malo je poznato da je od početka smišljeno da Kamila samo u prelaznom periodu nosi titulu kraljice supruge i da nakon krunisanja postane kraljica kako je to uvek i bilo u tradiciji britanske porodice. Ona je svojim ponašanjem, kao i podrškom koju pruža Čarlsu već dokazala da zaslužuje tu titulu i da je na visini zadataka pred kojim se nalazi – dodao je on.

Neumoljiv Čarls

Gotovo svi poznavaoci prilika na britanskom dvoru nisu iznenađeni tom odlukom kralja koji ceni njen neumoran rad na poboljšanju sopstvenog imidža svih tih godina.

- Od trenutka kad se udala za Čarlsa 2005. ona neumorno radi na obavljanju svojih dužnosti na uzoran način. Najveća je podrška kralju i pretrpela je mnogo. Bila je meta vređanja i mržnje, posebno nakon pogibije princeze Dajane, ali je Kamila sve udarce stoički podnela. Nije se žalila, niti kukala, jer je znala da će doći i njenih pet minuta, što se i dogodilo. Čarls je više puta svima stavio do znanja, pa i svojim sinovima, da je Kamila jedina osoba oko koje nema pregovora – rekao je poznavalac prilika u kraljevskoj porodici Ričard Ficvilijams.

Prema njegovim rečima, odluka Čarlsa da Kamila bude krunisana za kraljicu je njegova potreba da rehabilituje njen imidž, posebno nakon memoara princa Harija u kojima je žestoko iskritikovao maćehu.

Uloga princa Džordža

U međuvremenu, Kamila je zauzeta organizacijom samog čina krunisanja u koji će osim Vilijamovog najstarijeg sina, princa Džordža, značajnu ulogu imati i njeni unuci.

- Čarls je pitanje titule u porodici uvek doživljavao kao stvar časti i smatra da ako će on već biti kralj logično je da njegova voljena žena bude kraljica. On ne vidi ništa sporno u tome, niti ga zanima mišljenje bilo koga, pa ni sinova – rekao je izvor iz Bakingemske  palate.  

Ali,to nisu jedine promene koje on uvodi u sam čin krunisanja. Biće prekršena tradicija pa se neće slati pozivnice za krunisanje u papirnom obliku, već u elektronskoj formi. Papirne pozivnice ukrašene grančicama cveća i životinja su kolekcionarski predmeti, a sve se vrti oko proleća i ponovnog rođenja koje predstavlja vladavinu novog kralja. Takođe, u samom činu krunisanja, koje će trajati dva sata, aktivnu ulogu će imati princ Džordž iako ima samo 9 godina. To je dosad nezabeleženo u praksi, posebno što se zna da kraljica Elizabeta II nije imala nikakvu zvaničnu ulogu u činu krunisanja njenog oca jer je tad imala tek 11 godina. Protokolom je predviđeno da princ Džordž nosi ogrtač svog dede sa još tri paža, dok će se u počasnoj straži naći Kamilini unuci.

U čast krunisanja kraljevski par je snimio novi portret u Plavoj sobi Bakingemske palate. Kamila je nosila svoju omiljenu haljinu Fione Klare sa bisernom ogrlicom koja ima dijamantsku kopču, a sve je uparila s adekvatnim bisernim minđušama.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)