Zanimljivosti

KAKAV ŠAMAR KRALJU ČARLSU ZA KRUNISANJE: Britanci u šoku, šta li se krije iza propasti u organizaciji, svi pevači ga odbijaju jedan za drugim!

Sve je duži spisak izvođača koji su odbili da pevaju na krunisanju britanskog monarha, pa se građani Ujedinjenog Kraljevstva s pravom pitaju zbog čega li je to tako.

03.03.2023 12:01

KAKAV ŠAMAR KRALJU ČARLSU ZA KRUNISANJE: Britanci u šoku, šta li se krije iza propasti u organizaciji, svi pevači ga odbijaju jedan za drugim!
Tanjug/AP

Pripreme za krunisanje kralja Čarlsa III (74), koje je zakazano za 6. maj u Vestimerskoj opatiji u Londonu, uveliko su u toku. Međutim, kako piše Roling stoun, sve je duži spisak izvođača koji su odbili da pevaju na njegovom krunisanju, što je izazvalo salve reakcija u Britaniji, budući da je su se za života pokojne kraljice Elizabete II mnogobrojni umetnici utrkivali ko će učestvovati na njenim manifestacijama.    

Tradicionalno, dan nakon krunisanja u zamku Vindzor treba da se održi koncert na kome bi nastupali najpoznatiji pevači današnjice, a 10.000 karata besplatno će biti podeljeno britanskim građanima.

Tanjug/AP

Elton Džon je odbio poziv zato što je zauzet koncertnom turnejom

Svi ćute osim Elton Džona

Kako pišu svetski mediji, Bakingemska palata našla se u problemu jer su pozvane pevačke zvezde odbile da se pojave na koncertu povodom Čarlsovog krunisanja. Prva je pozvana Adel, najnagrađivanija britanska pevačica u istoriji, koja sad živi u Los Anđelesu, ali se ona po svemu sudeći neće pojaviti. Kako još piše najugledniji muzički magazin Roling stoun, na spisku onih koji su odbili britanskog monarha nalazi se i dobitnik ovogodišnje Gremi nagrade Hari Stajls, Robi Vilijams, ser Elton Džon i mnogi drugi. U timu Eltona Džona su potvrdili da su dobili poziv iz Bakingemske palate, ali da su poziv morali da odbiju zbog prenatrpanog koncertnog rasporeda čuvenog pevača.

Kako se šuška u kuloarima britanske porodice, taj potez Džona bio je očekivan s obzirom na to da je bio blizak prijatelj bivše Čarlsove supruge, pokojne princeze Dajane, na čijoj sahrani je svirao numeru posvećenu njoj: "Sveća na vetru"

Tanjug/AP

Zajedno sa Čarlsom biće krunisana i Kamila kao kraljica supruga

Šta kažu stručnjaci?

Stručnjaci za marketing smatraju da pevači ne žele da budu povezani sa britanskim monarhom, posebno nakon memoara princa Harija "Spare" (Rezervni) u kojima je mladi kraljević otkrio brojne mračne tajne britanske kraljevske porodice.

- Kraljevska porodica se suočava sa brojnim PR katastrofama u poslednje vreme i svako ko bude nastupao mora da bude svestan posledica i negativnih reakcija fanova. Kratkoročno gledano, pojavljivanje na jednom takvom događaju je uvek dobra prilika da ceo svet čuje vašu pesmu, kao i činjenica da će vaše ime biti upisano u istoriju. Ali, dugoročno gledano, to baš i nije dobar potez posebno na poljuljan ugled britanske kraljevske porodice u poslednje vreme, zato razumem zašto pevači pokušavaju da se distanciraju od Čarlsa - rekao je  publicista Litl Mik. 

Njegovo mišljenje deli i stručnjak za marketing Meg koja je molila da se njeno puno ime ne navodi zbog mogućih problema.

- Događaji koje je nekad organizovala kraljica Elizabeta II nosili su dozu glamura i ne čudi što su se pevači utrkivali ko će se pojaviti kod nje u Palati. Toga kod Čarlsa nema i primetno je da se većina poznatih ličnosti distancirala od britanskog dvora nakon smrti kraljice. Tome je svakako doprinelo i sve više skandala koji prate kraljevsku porodicu, pa umetnici ne vide šta bi dobili pojavljivanjem na krunisanju, osim ukoliko nisu  čvrsto vezani za monarhiju - rekla je ona.

Na spisku pozvanih umetnika nalazi se i Ed Širan, Lajonel Riči, Kajli Minog i njena sestra Deni, kao i mnogi drugi, ali je i njihov nastup u Londonu povodom krunisanja, zasad, neizvestan.

Tanjug/AP

Ceremonija krunisanja britanskih monarha nije se menjala 1.000 godina 

Detalji krunisanja

  • krunisanje kralja Čarlsa III i kraljice supruge Kamile zakazano je za 6. maj u  Vestminsterskoj opatiji u Londonu
  • britanske tajne službe krunisanje vode pod kodnim imenom "Operacija zlatna kugla"
  • krunisanje je simboličan verski obred kojim se kruniše suveren i podrazumeva fizički čin stavljanja krune na glavu monarha
  • krunisanje kralja Čarlsa III biće isto kao i pre 1.000 godina i jedini je ceremonijalni događaj ovog tipa preostao u Evropi
  • osim krune, ceremonija uključuje stolicu za krunisanje staru 700 godina i sveti kamen ili kamen sudbine koji je vekovima je korišćen za krunisanje škotskih kraljeva
  • očekuje se dolazak više hiljada gostiju iz celog sveta, među kojima će biti i brojni predsednici država
  • dvodnevna proslava povodom krunisanja podrazumeva Čarlsovo pojavljivanje na balkonu palate, svečani defile londonskim ulicama, kao i koncert u zamku Vindzor koji je predviđen za 7. maj

BONUS VIDEO:

Komentari (0)