Zanimljivosti

DEVOJKA SA KRILIMA ČIJA JE PRIČA INSPIRISALA SRBIJU: Dejana će posle Božića dobiti svoj najveći dar!

Heroina kojoj se divi ceo region za mesec dana postaće majka, a njenua priča će vas raznežiti do suza.

06.01.2023 17:05

DEVOJKA SA KRILIMA ČIJA JE PRIČA INSPIRISALA SRBIJU: Dejana će posle Božića dobiti svoj najveći dar!
instagram/com

Slikarka i šampionka u paratekvondou Dejana Bačko rođena je bez ruku i simbolično je zato dobila nadimak "devojka sa krilima". Ta heroina odavno je postala simbol borbe i mnogima je primer kako se uz snažnu volju i pozitivan duh u životu mogu postići veliki ciljevi. 

Tanjug/Tanja Valic

Dejana Bačko na ceremoniji obeležavanja Međuanrodnog dana osoba sa invaliditetom

Dejana odavno sanja velike snove, a jedan po jedan joj se ostvaruje. Nakon sportskih uspeha, snove je ostvarila i na emotivnom planu. Početkom septembra ona i njen partner Marko Nežić su na društvenim mrežama objavili lepu vest.  Svojim pratiocima otkrilu su da će u februaru ove godine postati roditelji.

Kroz šaljive i emotivne video-snimke budući roditelji svakodnevno informišu javnost o svom životu, uzbuđeni zbog budućnosti koja ih očekuje. Dejanina priča jedna je od onih koje su obeležile prošlu godinu i koje se u prazničnim danima svi rado sete i zahvale na pozitivnoj energiji i nadi koju im pruža.

- Sve sam naučila nogama da radim, tako da je za mene nebo granica. Nisam džabe "devojka sa krilima". Ime "devojka sa krilima" koristim zato što mogu da poletim gde god želim. I zato što umesto ruku imam krila, tako sebe vidim - kazala je ona svojevremeno za RTS.

Motivaciju da ne odustaje od sporta, od umetnosti, od radosti koje život znače daju joj drugi ljudi i njihovi uspesi, ali i želja za dokazivanjem da može da uspe.

 Često se setim predrasuda koje sam preživela, te me to motiviše da svojim uspehom razbijem iste. S obzirom na to da sam postala svetski prvak u paratekvandou mnogi su videli uzor u meni i moj uspeh ih je očarao. Na osnovu uspeha u sportu, slikarstvu i ostalih aktivnosti pokušavam motivisati vršnjake, a posebno osobe sa invaliditetom, pa mi mnogi kažu kako su ih moj trud i volja motivisali da promene nešto u svom životu i da napreduju u mnogim sferama – govorila je Dejana Bačko.

Dejana je rođena bez gornjih ekstremiteta. Odrasla je u domu „Kolevka” u Subotici, kasnije je živela sa roditeljima u Bačkoj Palanci i 2015. godine se preselila u Novi Sad zbog studiranja. U njenoj sportskoj biografiji je i Evropsko prvenstvo na kojem je osvojila drugo mesto u paraolimpijskoj kategoriji, a kao veliki uspeh dodaje i nacionalno priznanje, odnosno nacionalnu penziju koju je dobila. Vicešampionka sveta bila je i 2017. godine na svetskom prvenstvu u Londonu. Od uspeha van sporta izdvaja to što, kako kaže, nikad nije odustala od svojih snova i što je veliki borac. Dosad je imala 15 samostalnih izložbi, a naslikala je oko 1.500 radova.

BONUS VIDEO: