Roditeljstvo

OVO SU RAZLOZI BEBINIH POKRETA U MAJČINOM STOMAKU: Naučnici došli do podataka koje moraju znati sve buduće mame (FOTO)

Tim japanskih naučnika sa Univerziteta u Tokiju veruje da su dokučili zašto se bebe ritaju u majčinom stomaku i da to nije bez razloga.

03.01.2023 12:30

OVO SU RAZLOZI BEBINIH POKRETA U MAJČINOM STOMAKU: Naučnici došli do podataka koje moraju znati sve buduće mame (FOTO)
Pixabay.com

Pokreti beba i njihovo mrdanje u majčinom stomaku oduvek su bili misterija. Naučni su se mučili da dokuče razloge ovakvog ponašanja beba i sada je ta mistrija konačno rešena.

Prema istraživanju japanskih naučnika, a koje objavljeno u jednom stručnom američkom časopisu koji se bavi trudnoćom žena, razlog za ritanje beba u majčinom stomaku više nije tajna.

Pixabay.com

Pokreti beba u majčinom stomaku nisu nasumični niti slučajni

OBRAZAC PONAŠANJA

Prema istraživanju naučnika nasumični pokreti beba u majčinom stomaku zapravo uopšte nisu niti slučajni, niti nasumični. Naime, fetus na ovaj način podstiče razvoj senzomotornog sistema i usavršavaju koordinaciju pokreta poput ruka-oko.

Udarac bebe nogom u majčin stomak dok je u materici nekad može biti vrlo neprijatan čak i bolan po majku, ali beba na taj način uči da kontroliše svoje telo. Japanski tim naučnika kombinovao je detaljno snimanje pokreta novorođenčadi i beba u stomaku sa izračunavanjem razvoja mišićno-koštanog sistema u telu deteta.

Pronađeni su obrasci ponašanja mišićne interakcije koji se razvijaju dok je beba još u majčinom stomaku, a koji su usko povezani sa njenim pokretima. Ovo otkriće je veoma važno zato što se može preciznije pratiti rast bebe u materici i na osnovu njenih pokreta zaključiti da li se fetus razvija normalno ili ne.

Takođe, po mišljenju japanskih naučnika može se uočiti da li fetus ima neke probleme u razvoju ili bolesti od grčeva i spazama do multiple skleroze, bolesti motoričkih neurona pa čak i cerebralne paralize.

Stotine neurona koji kontrolišu svaki mišić sinhroniziju svoj rad u fetusu kako bi stvorile snažne kontrakcije koje aktiviraju "senzore". Bolje razumevanje ponašanja bebe u majčinom stomaku moglo bi pomoći u ranom dijagnostikovanju raznih bolesti kako bi roditelji, ali i lekari bili spremni za lečenje odmah nakon rođenja bebe.

Pixabay.com

Pokreti fetusa javljaju se između 16. i 24. nedelje trudnoće

 

REZULTATI ISTRAŽIVANJA:

Kako je objasnio dr Hošinori Kenezava ranija istraživanja su bila fokusirana na kinetička svojstva senzomotoričkog razvoja fetusa, dok su se oni u svom istraživanju više fokusirali na mišićne aktivnosti koje dovode do samog pokreta bebe u majčinom stomaku.

- Naša studija bila je fokusirana na aktivnost mišića i ulazne signale za celo telo. Kombinacijom mišićno-koštanog modela i neuronaučne metode otkrili smo da spontani pokreti, za koje se čini da nemaju neku posebnu svrhu, doprinose senzomotornom razvoju fetusa – pojasnio je dr Kenezava sa univerziteta u Tokiju jedan od koautora ove studije.

Ono što je posebno iznenadilo japanske naučnike jeste činjenica da se sve do sada verovalo da je potrebna stimulacija i stalno ponavljanje određenog pokreta da bi se on i naučio.

- Naši rezultati istraživanja ukazuju da bebe razvijaju sopstveni senzomotorni sistem tako da ne ponavljaju samo istu radnju već niz radnji. Osim toga, naša otkrića pokazuju da postoji veza između spontanih pokreta i spontane neuronske aktivnosti. Moj cilj je da razumem temeljne mehanizme ranog motoričkog razvoja kako bismo što bolje razumeli razvoj fatusa u materici – dodao je on.

Većina žena pokrete beba u stomaku počinje da oseća između 16. i 24. nedelje trudnoće. Ove pokrete opisuju kao udarce, lepršanje, zamahe ili kotrljanje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)