Zanimljivosti

NOVI ŠOK IZ BRITANIJE: Princ Vilijam prekida tradiciju dugu 250 godina, šta bi na ovo rekla pokojna Elizabeta II?

Britanski mediji navode da će budući kralj Engleske, princ Vilijam, doneti mnogobrojne promene, a da se to odnosi i na pravilo dugo duže od dva veka.

16.11.2022 10:01

NOVI ŠOK IZ BRITANIJE: Princ Vilijam prekida tradiciju dugu 250 godina, šta bi na ovo rekla pokojna Elizabeta II?
Foto: Shutterstock

Novopostavljeni kralj Britanije, Čarls III, proslavio je 14. novembra svoj 74. rođendan i kako pravila na Dvoru nalažu, pored te proslave on će i kasnije još jednom da obeleži svoj divan dan kao deo kraljevske tradicije. Naime, kako običaj star već 250 godina, članovi kraljevske porodice, pre svega monarsi, dvaput godišnje slave rođendan i to onda kada on pada kalendarski i još jednom tokom naredne godine. Pokojna kraljica Elizabeta II je takođe praktikovala običaj te je svoj rođendan, koji je slavila u aprilu, obeležavala i u junu, tačnije druge subote u tom mesecu.

Kao novi monarh koji je stupio na tron britanske monarhije u septembru ove godine, kralj Čarls III će obeležiti rođendan i sledeće godine paradom "Trupe boja" u centru Londona. Ta ceremonija je prvi put predstavljena kraljevskim porodicama davne 1748. godine. 

Tanjug/AP

Vilijamovim dolaskom na presto očekuju se mnogobrojne promene na Dvoru 

Na zahtev kralja Edvarda VII ceremonija je pomerena za jun, koji je sunčan mesec, i otad se to poštovalo. Tradicija je bila posebno važna kraljici i nikada joj, navode britanski mediji, nije palo napamet da je dovede u pitanje. Edvardu je, inače, rođendan bio kao i Čarlsu, u novembru, te su slavlja organizovana skoro tačno na pola godine.   

Nakon Čarlsa po protokolu britanske kraljevske porodice na tron dolazi njegov stariji sin, princ Vilijam. Budući da je on rođen u junu, kada se paradom i inače obeležavaju i rođendani i proslave za aktuelne kraljeve, jasno je da će on, spekuliše se u medijima, prekinuti tradiciju dugu 250 godina i da će njegov rođendan bii proslavljen samo tada. 

Razlog za to bi mogao da bude taj što se njegov kalendarski rođendan i zakazana ceremonija poklapaju, pa bi lako mogao da odustane od dva slavlja - prenosi Dejli mejl pozivajući se na svedočenje neimenovanog izvora bliskog Bakingemu. 

Podsetimo, kraljevska porodica u Britaniji je poznata po strogom poštovanju tradicije i u njenim okvirima postoje pravila koja su i starija od dva i po veka. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)