VIP saveti

U 78-OJ KIDA KAKO IZGLEDA: Pevačica izbegava najgoru stvar za telo "Ne vari se, ima masti i holesterol"

Decenijama vodi računa o ishrani, a to daje rezultate.

18.08.2024 15:40

U 78-OJ KIDA KAKO IZGLEDA: Pevačica izbegava najgoru stvar za telo "Ne vari se, ima masti i holesterol"
JM HAEDRICH / Sipa Press / Profimedia

Da li ste se ikada zapitali šta muzička legenda Šer radi da bi održala svoj mladalački sjaj? Naravno, genetika igra ulogu (njena baka je živela do 96. godine), ali njena tajna možda leži u prihvatanju navika ljudi koji žive u Plavim zonama, oblastima u kojima pojedinci uživaju izuzetnu dugovečnost.

Pevačica pripisuje svoju vitalnost promenama u ishrani koje je napravila 1991. godine, uključujući fokus na biljnu hranu. 

- Pokušavam da izbegavam hranu sa visokim sadržajem masti jer me čini tromom i održava moju težinu. Mlečni proizvodi nisu dobri za nas - rekla je Šer tada za People magazin. 

- Mislim da je sir jedna od najgorih stvari za telo. Ne vari se dobro, a većina sireva ima previše masti i holesterola. Odvikla sam se od punomasnog mleka i prešla na nemasno mleko - ako uopšte pijem mleko - rekla je Šer. 

Umesto toga, Šer je objasnila da daje prednost biljnoj hrani kao što su voće, povrće, testenine i mahunarke.

- Najvažnije je da sebi date šansu za borbu - rekla je Šer tokom intervjua pre 32 godine.

- Ja se ne drogiram. Nikad ne pijem kafu i skoro nikada ne pijem alkohol ili jedem crveno meso, tako da sam daleko ispred igre - tvrdila je.

Profimedia

Pevačica Šer izbegava mlečne prozivode

Prethodni naučni dokazi su otkrili različite zdravstvene koristi od ishrane na način na koji Šer radi, a nove studije sa sličnim zaključcima nastavljaju da se pojavljuju. Jedna nedavna studija Univerziteta Ben-Gurion u Negevu, objavljena u časopisu eLife, povezala je ishranu na ovaj način sa održavanjem mlađeg mozga. Ovo istraživanje je obuhvatilo 300 učesnika tokom 18 meseci i fokusiralo se na zelenu mediteransku ishranu sa malo prerađenog mesa i visokim sadržajem dijetetskih polifenola koji se nalaze u biljnoj hrani kao što su orasi, zeleni čaj i lečka trava, koji štite od oksidativnog stresa.

Studija, koja je prvenstveno ispitivala gubitak težine, otkrila je da je čak i smanjenje telesne težine za 1 odsto dovelo do devetomesečnog smanjenja starosti mozga, o čemu svedoče uporedni snimci mozga napravljeni na početku i na kraju studije. Pored toga što se pridržavaju ishrane zasnovane na biljkama, stanovnici Plave zone daju prioritet prirodnom kretanju, upravljanju stresom i pripadnosti zajednici. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)