Zanimljivosti

"DOSTA MI JE RODITELJA, NISAM NIČIJA DADILJA": Nastavnici prekipelo i posle 24 godine dala otkaz u školi

Ona je otkrila da se suočavala sa ogromnim stresom i pritiskom tata i mama svojih učenika.

02.06.2024 13:42

"DOSTA MI JE RODITELJA, NISAM NIČIJA DADILJA": Nastavnici prekipelo i posle 24 godine dala otkaz u školi
shtterstock

Posao učiteljice i nastavnika postao je sve zahtevniji i to ne zbog dece. Kako se žale mnogi nastavnici i profesori u osnovnim pkolama u Srbiji sve češće su pod pritiskom roditelja koji žele da njihovo dete bude favorizovano u odnosu na ostale. Slične probleme imaju i prosvetni radnici u drugim zemljama.

Kako je za sajt Fortune objasnila nastavnica Brenda K.(60) roditelji su je doveli do tačke pucanja. Ona je nastavnica u osnovnoj školi već 24 godine i predaje u 7. i 8. razredu. 

Zbog stresa na poslu koji je svakodnevno doživljavala od roditelja u jednom trenutku joj je prekipelo i dala je otkaz. Iako je verovala da će u školi predavati do penzije morala je prevremeno da se oprosti od svojih učenika. Kako je objasnila u snimku koji je objavljen na TikToku, stres zbog pritisaka roditelja je postao nepodnošljiv zbog čega je morala da povuče radikalan potez i napusti školstvo. 

- Roditelji, skinite se sa grbače nastavnicima. Napuštam ovu profesiju, jer su očekivanja od roditelja postala nepodnošljiva, kao i njihov svakodnevni pritikas - rekla je ona u snimku.

Nastavnici u mnogim školama imaju male plate, a izloženi su svakodnevnom stresu i pritiscima roditelja koji imaju nerealna očekivanja od svoje dece. Umesto da pritisnu svoje mališane da više uče, oni frustracije iskaljuju na prosvetnim radnicima, prenosi Yahoo.

Većinu svoje karijere Brenda je provela predajući engleski jezik i društvene nauke osnovcima i srednjoškolcima. Radila je u školi u koju su išla deca mahom vojnih lica koje je opisala kao "stalno odsutne i neuključene u obrazovanje dece". Kad konačno dođu u školu da vide kako napreduje njihovo dete nezadovoljni rezultatima pritiskaju nastavnike. 

Koliko je Brendi prekipelo potvrđuje i podatak da nije mogla da sačeka kraj školske godine koja se završava u junu već je dala momentalni otkaz. 

- Moja mama, o kojoj brinem kod kuće, ima zdravstvenih problema. Ali, nikog od roditelja ne zanimaju moji problemi oni sebično gledaju samo sebe i svoju decu. Njihova očekivanja od nastavnika su nerealna. Očekuju da učim u školi njihovu decu, da ih vaspitavam, da im budem dadilja... Otkaz je bio jedino rešenje kako bih sačuvala svoje živce i mentalno zdravlje - iskrena je bila Brenda. 

Trenutak kada joj je prekipelo, bio je komentar jednog roditelja da ona treba "da zadovolji potrebe njegovog deteta" što ju je uznemirilo.

- Roditelji ne mogu da se izbore sa jednim ili dvoje dece, a očekuju da ja budem na usluzi u razredu od 34 učenika. To je besmisleno, ja im nisam majka već nastavnik - dodala je ona. 

I njena koleginica Sara Pug tvrdi da su zahtevi roditelja preveliki i da je teško izboriti se sa njima. Zbog raznih faktora - trauma, siromaštva i slično, mnogi roditelji nemaju vremena da se bave svojom decom, pa očekuju da to umesto njih rade nastavnici.

Pug savetuje nastavnike koji se suočavaju sa stresom zbog pritiska roditelja da jednostavno potraže drugo radno mesto gde će dobiti bolje uslove, a da nikako ne odustaju od svoje profesije.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)