Zanimljivosti

KUPIO JE JEZIVU STARU KUĆU PREKO FEJSBUKA u kojoj niko nije živeo 40 godina! Kada je počeo da razbija zidove iz njih je nešto počelo da ispada, sledio se, a onda vrisnuo od sreće! (FOTO)

Tono Pineiro je kupio staru nekretninu na jugu Španije i ubrzo se ispostavilo da je to bila najbolja odluka, pa je odlučio da sa čitavim svetom podeli o čemu se zapravo radi.

02.05.2023 11:01

KUPIO JE JEZIVU STARU KUĆU PREKO FEJSBUKA u kojoj niko nije živeo 40 godina! Kada je počeo da razbija zidove iz njih je nešto počelo da ispada, sledio se, a onda vrisnuo od sreće! (FOTO)
shutterstock.com

Kupovina kuće uvek sa sobom nosi veliki broj pitanja. Samo neka od njih su da li se opredeliti za kupovinu nove, ali drastično skuplje varijante, ili kupiti staru nekretninu koju ćete pak morati da preuređujete i ulažete dodatni novac. Ukoliko se odlučite za drugu varijantu, moguće je da ćete uštedeti deo novca, a, s druge strane, sami birate koji materijal prilikom procesa renoviranja ćete upotrebiti. Druga varijanta je možda jeftinija i proverenija, ali zahteva ne samo dodatna ulaganja, već i vreme da bi se stara kuća kompletno renovirala i osposobila za stanovanje.

Tono Pineiro je kupio staru kuću na jugozapadu Španije, na kojoj krov nije menjan najverovatnije nikada i zahtevao je prepravku. Budući da će ovde provesti ostatak života, Pineiro je smatrao da nema drugog rešenja do da zasuče rukave i krene da sam menja stari. Prepravka krova i kupovina novog materijala, kao i plaćanje radnika, bio je zahtevan posao koji iziskuje ne samo novac, već i vreme. On je tako počeo da rasčišćava tavanski deo, kako bi omogućio laku prohodnost. Već pri početku renoviranja ovaj čovek je naišao na čudne stare limenke Neskvika koje su minimum 40 godina stare. Iznenadio ga je razlog zbog čega su one u velikom broju postavljene upravo u deo koji se nalazio iza starog zida koji je razbio, a koji je vodio do krova.

Ono što je našao u njima ne bi pomislio da je moguće ni u najluđim snovima, priznao je medijima da se napred uplašio, a zatim vrisnuo od sreće. 

U starim limenkama od Neskvika pronašao ukupno 47.000 funti ili 59.000 dolara. Međutim, početno oduševljenje zamenilo je privremeno razočarenje. On je 6 Neskvik limenki odmah odneo na procenu i ustanovio da iznose blizu 60.000 dolara, što bi u potpunosti pokrilo troškove neophodne za zamenu krova. Ipak, njegova radost je bila kratkog veka. Naime gotovina je bila u španskim pezetama, koje su prestale da budu zakonsko sredstvo plaćanja 2002. godine. Evro, monetarna jedinica Evropske unije, je te godine usvojen kao zvanična valuta zemlje. Tačnije, kada je Pineiro pokušao da unovči novac koji je pronašao, otkrio je da su neke od novčanica toliko stare da ih više ne može zameniti ni za šta, a pogotovo ne za evre.

Čoveku je rečeno da je propustio rok pošto je Nacionalna banka Španije prestala da prima starije novčanice, pa se ispostavilo da je deo plena bezvredan. Pineiro se sada još više razočarao pomislivši da je sve blago koje je pronašao bezvredno. Međutim, to ga nije pokolebalo, on je na sve moguće načine pokušao da novčanice koje su novijeg datuma zameni.

Na kraju svega je izašao kao pobednik. Sakupio je 30.000 funti pošto je uspeo da otkrije koje su novčanice novijeg datuma i njih je ipak zamenio.  

- Novi krov se isplatio! Pretpostavljam da su novac u ovim limenkama čuvali da bi izbegli vlagu, a planski su bile skrivene iza zida, očigledno je da su se krile od nekoga ko je mogao da uđe u samu kuću ili je možda to čak bio i član porodice koji je tu živeo. Poslednje novčanice su bili nešto oštećenije, ali sve one između njih nije. Kuća je bila napuštena četiri decenije pre otkrića, a sasvim sam slučajno došao do nje videvši oglas na Fejsbuku. Deo starih novčanica koje ipak nisam mogao da unovčim ću zadrtžati kao suvenir - objasnio je on, a preneo Dejli Miror.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Boza

02.05.2023 14:53

Jeste nasao je i sveti gral.sada ce biti zauvek mlad i bogat