Zanimljivosti

PORED ALKOHOLA OVO JE NAJVEĆI NEPRIJATELJ ZA VOLANOM: Ne može da se izmeri, niti detektuje, a krivac je za ogroman broj nesreća!

Pored alkohola neispavanost je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća pa su se naučnici bavili koliki je minimum sna neophoda da bi vožnja bila bezbedna.

07.04.2023 19:01

PORED ALKOHOLA OVO JE NAJVEĆI NEPRIJATELJ ZA VOLANOM: Ne može da se izmeri, niti detektuje, a krivac je za ogroman broj nesreća!
shutterstock.com

Vožnja automobila u alkoholisanom stanju je izuzetno opasna i najčešći je uzrok saobraćajnih nesreća. Međutim, pored pića veliki neprijatelj za volanom je i umor. Najnovija istraživanja britanskih stručnjaka sugerišu da je za četiri procenta saobraćajki sa smrtnim ishodom "kriv" umor za volanom, piše San.

shutterstock.com

Manje od pet sati sna udvostručuje rizik od sudara i saobraćajnih nesreća

Nemoćna policija

Istražujući koliko je potrebno minimum sna tokom noći za bezbednost za volanom naučnici su došli do zaključka da spavanje manje od pet sati može dovesti do nesreće isto kao da ste popili dva pića i prešli dozvoljenu granicu konzumiranja alkohola. Osim toga, svaki sat manje sna od od toga udvostručuje rizik od sudara.

Kako ističu stručnjaci, problem je što ne postoji način da se nespavanje izmeri ili detektuje, a i policija je u takvim situacijama praktično neomoćna. 

Brojne studije sugerišu da nikako ne treba sedati za volan ukoliko niste spavali prethodne noći jer je verovatnoća da doživite nesreću 15 puta veća nego da ste za volan seli naspavani. Zbog svega toga se apeluje na vozače da se dobro naspavaju pre nego što sednu u auto zbog sopstvene, ali i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

shutterstock.com

Vozači moraju biti naspavani i odmorni da bi mogli da sednu za volan 

Apel stručnjaka

Kad su u pitanju mladi roditelji koji često ne stignu zbog bebe da spavaju noću, kao i radnici treće smene, njima se savetuje da se ne voze sopstvenim autom kad su neispavani već da koriste gradski prevoz. 

O važnosti sna za bezbednost vožnje bavili su se i australijski naučnici. Na osnovu dobijenih rezultata oni su sugerisali svojoj vladi da se uvedu ograničenja za vozače kad je u pitanju spavanje.

- Postoji osnov da se od vozača zahteva minumum četiri do pet sati sna pre nego što sednu za volan. Svi koji nisu u mogućnosti da ispune taj uslov bolje je da ne sedaju u automobil - apelovala je dr Medlin Šprajser, autorka studije koja je sprovedena među australijskim vozačima.

BONUS VIDEO:  

Komentari (0)