Brak i veze

ISTRAŽIVANJA DOKAZALA: Ljubite svoju ženu, živećete duže!

Dragi muškarci, za poljupce vam svakako ne treba dodatna motivacija, ali vredi znati da oni ne poboljšavaju samo vaše raspoloženje, već i ceo život. Saznajte kako u našem tekstu!

28.05.2022 17:00

ISTRAŽIVANJA DOKAZALA: Ljubite svoju ženu, živećete duže!
shutterstock.com

Čin poljupca među partnerima je ne samo razmena emocija, već i neka vrsta neverbalne komunikacije. Njime se bez jedne izgovorene reči tešimo, mirimo, smirujemo i veselimo. Poljubac je most koji dve duše i srca spaja u jedno. Ipak, psihološka istraživanja su pokazala kakve efekte ljubljenje partnerke pre polaska na posao može da ima na muškarca i različite aspekte njegovog života. Portal Srećna Republika vam otkriva šta se to krije iza poljupca.

Naime, psihološka studija sprovedena u Nemačkoj tokom 1980-ih je pokazala da su muškarci koji su ljubili svoje žene ujutru pre odlaska ​​na posao živeli u proseku pet godina duže od muževa koji nisu imali običaj da to rade.

Dr Artur Sabo, nemački profesor psihologije na Univerzitetu u Kilu, dve godine je prikupljao podatke od nekoliko desetina lekara, psihologa i vodećih nemačkih osiguravajućih kompanija koje su učestvovale u obezbeđivanju aktuarskih podataka. Sabo je svoje nalaze objavio u zapadnonemačkom časopisu “Selekta”.

Muškarci koji su svoje partnerke ljubili pre polaska na posao zarađivali su 20 do 35 posto više novca i ređe su otvarali bolovanja od svojih kolega koji bi na posao odlazili ​​bez poljupca za rastanak. Ovo istraživanje, sprovedeno na uzorku od 110 najboljih nemačkih industrijskih menadžera, pokazuje da je čak 87 odsto onih koji su otišli ​​od kuće nakon što su poljubili svoje supruge dobilo povećanje plate i zadržalo svoje rukovodeće pozicije. Ista istraživačka grupa je objavila da neljubljenje partnerke pre odlaska na posao značajno povećava mogućnost i rizik od saobraćajnih nesreća.

Evo šta je Sabo napisao u rezimu svojih rezultata:

- Muževi koji ujutru odu od kuće, a pritom ne poljube svoju ženu, to čine ili zato što su u svađi sa partnerkom ili zato što su se međusobno udaljili. U oba slučaja, muž započinje svoj dan sa negativnim stavom. Ima tendenciju da bude neraspoložen i depresivan. Nezainteresovan je za svoj posao i okolinu. Dok se veliki broj muškaraca pretvara da su ravnodušni prema svojim ženama, skoro svi oni sami sebe obmanjuju. Čak i ako je muškarac prestao da voli svoju ženu, i dalje je pod uticajem njenog stava prema njemu. Naše istraživanje to dokazuje i to vrlo ubedljivo. Muž koji ljubi svoju ženu svakog jutra pre nego što ode u kancelariju svoj dan započinje uz pozitivan stav. Osećaj harmonije u njegovom životu odražava se i na fiziološkom i na mentalnom nivou.

Iz studije je sasvim jasno da snažna veza koja potiče od redovnog ljubljenja ne pospešuje samo emocionalno blagostanje, već i fizičko zdravlje, piše portal psychologytoday.com. Kada je u pitanju ljubljenje, tu svakako važi parola “Što više - to bolje”. Sam čin ljubljenja je tajna dugovečnosti. Poljupci su nam uvek dostupni, ukoliko smo svesni njihovih sjajnih prednosti i umemo da ih prepoznamo. Stoga, radujte se ovom veličanstvenom daru prirode i LJUBITE SE!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)