Srbija

LEKOVITA BANJA NA SAT I PO OD BEOGRADA: Jezero deluje magično, ružičaste je boje - a smeštaj jeftiniji od ručka za dvoje

Pačir Banja se nalazi nedaleko od Bačke Topole a prava je atrakcija kako za domaće tako i za strane turiste.

24.06.2024 12:55

LEKOVITA BANJA NA SAT I PO OD BEOGRADA: Jezero deluje magično, ružičaste je boje - a smeštaj jeftiniji od ručka za dvoje
Instagram/printscreen/termalna_banja_pacir

Ako se premišljate još uvek gde možete da otputujete tokom leta i pobegnete od vrućina, a da svoj organizam malo osvežite, zašto se ne biste uputili put Ružičastog ili Pačirskog jezera koje je poznato kao lekovito. Ako ste pomislili da ovakvih mesta ima samo u Meksiku, Australiji ili negde na jugu Afrike, grešite. Na 180 km od Beograda i 90 km od Novog Sada, čeka vas pravi mali raj nadomak Bačke Topole.

Svojom jedinstvenošću i neobičnom ružičastom bojom, ovo jezero godinama privlači pažnju ljudi sa strane koji su fascinirani njegovim izgledom ali i lekovitim svojstvima.

Jezero se prostire na površini od oko dva kilometra a poznato je po tome što leči mnoge bolesti posebno kožne i reumatizam. Voda pri izviranju dostiže temperaturu od 72 stepena ali se kasnije hladi na 30. Iako ga mnogi turisti rado posećuju tokom leta, neko na dnevnom nivou, pored jezera u okviru banje postoje i dva bazena za one koji vole odmor tokom zime.

Mit o banji i naselju

Za ovo naselje se navodno znalo još u 15. veku i spominje se u nekim dokumentima o posedu iz tog vremena. Ono je navodno jedan od poklona koje je tada poklonio Kralj Matija svojoj majci Jelisaveti Silađi  a pored njega joj je poklonio još nekoliko sela: Bajmok, Napfen, Čontafejer i Budakutha. poklon je bio namenski, sa ciljem da se uveća dvor majke tadašnjeg kralja.

Cene boravka

Ulaz u banju se plaća 350 dinara za odrasle a za decu 200. Ukoliko želite smeštaj sa noćenjem cene  se kreću od 2000 dinara pa naviše u zavisnosti od apartmana koji iznajmljujete. Po ovoj ceni možete pronaći klimatizovani prostor sa kupatilom, trpezarijom , terasom i jednom spavaćom sobom a za one koji dolaze sopstvenim prevozom imaju obezbeđen i parking. Za decu takođe postoji i igralište u blizini.

Šta sve leči ovo jezero?

Jezero je ružičasto najviše tokom leta u julu i avgustu a tu boju stvaraju alge. Prema analizama koje su se sprovidle na termalnoj vodib Pačira, rezultati su pokazali d aje koncentracija soli oko 21gram po litru. Ovo jezero se smatra jednim od najslanijihizvora u Panonskoj niziji a ono se nalazi odmah iza izvora u Erderlju i Transilvaniji.

Na osnovu određenih balneoloških ispitivanja koja su sprovedena na Pačirsko jezero, ustanovljeno je da je Pačir banja sa svojom vodom dobra za lečenje mnogih kožnih oboljenja, pojedinih vaskularnih bolesti i pogodna je za povrede mišića.

Mnogi potvrđuju blagotvornost ove vode kod pojedinih stanja kao što su psorijaza, reumatska oboljenja kao i kod bolesti respiratornih organa. Temperatura ove lekovite vode kreće se od 30 do 35 stepeni.

Miris vode je malo neprijatan

Iako pačirska voda miriše na jod i fenol pa je mnogima na miris neprijatna, kupači bez problema borave u njoj i brzo se navikavaju. Za njih je svakako prijatna, posebno ako je napolju hladnije jer temperatura vode je oko 30 stepeni što prija posetiocima. Jezero nije duboko i odrasli i deca, ali i nepllivači bez problema mogu da borave jer je najveća dubina oko 1,6 metara. 

Voda je zbog koncentracije natrijum hlorida vrlo slična morskoj, zbog čega je pogodna za inhalaciju i posećuju je oni koji imaju respiratorne probleme.

Osim navedenih, ova termalna voda leči ginekološka i urološka oboljenja.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)