Srbija

PRIRODNA LEPOTA NA SAMO SAT VREMENA OD BEOGRADA: Vikend provedite uživajući daleko od gradske gužve

Carska bara probudiće vam sva čula.

13.04.2024 16:30

PRIRODNA LEPOTA NA SAMO SAT VREMENA OD BEOGRADA: Vikend provedite uživajući daleko od gradske gužve
shutterstock.com

Sunčani dani i letnje temperature koje su poslednjih dana širom Srbije, iskoristite kako biste uživali u prirodi. Ima li šta lepše nego pobeći od gradske gužve i uživati u zelenilu? Ukoliko niste ljubitelj dugih putovanja, možete posetiti neke od lokacija širom Srbije koje će vas oduševiti prirodnim lepotama.

Jedno od njih je i Carska bara koja se nalazi između Beograda, Novog Sada i Zrenjanina. Ovaj predeo obiluje raznolikim vodenim površinama, šumama i slatinama, pružajući posetiocima jedinstven doživljaj prirode. Raznolikost boja, od kristalno plavih jezera do zelenih i smeđih šuma, očaraće svakog posetioca.

Predstavlja kompleks – mozaik barsko–močvarnih, šumskih, livadskih, stepskih i slatinskih ekosistema sa raznovrsnim i bogatim živim svetom i staništima mnogih endemskih, subendemskih, reliktnih vrsta panonskog prostora. Nalazi se na aluvijalnoj ravni između Tise i kanala Begej, na teritoriji Zrenjanina, jugozapadno od naselja Ečka, Stajićevo i Lukino selo, severno i istočno od Belog Blata i severno od naselja Perlez a sa severne i južne strane opasuje Ečanska jezera.

pexels.com

Lepo vreme provedite u prirodi

Bogatstvo ptica

Rezervat je dom za preko 150 vrsta ptica, čineći ga rajem za ljubitelje ornitologije. Posebno je preporučljivo posetiti ga u proleće i leto kada se organizuju vožnje brodićem kako biste imali priliku da upoznate bogatstvo ptica i drugih životinjskih vrsta koje nastanjuju ovo područje.

Odmor od gradskog života

Poseta rezervatu pružiće vam priliku da se oslobodite stresa i umora savremenog života. Uživanje u prirodi, daleko od gradske vreve, napuniće vas mirom i pozitivnom energijom, pružajući vam pravo osveženje za dušu i telo.

Osvežavajuće iskustvo posete rezervatu možete upotpuniti posetom dvorcu "Kaštel Ečka" i istraživanjem grada Zrenjanina, koji nudi brojna zanimljiva mesta za obilazak. Uživajte u lokalnoj kulturi, istoriji i gastronomiji, upotpunjujući svoje putovanje raznolikim doživljajima.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)