Oko sveta

OVO JE NAJLEPŠE ŠVAJCARSKO SELO: Uživajte u ovom raju odaljenom samo 2 sata od Beograda!

Ako ste mislili da mesta kao sa razglednice ne postoje, varate se.

08.04.2024 11:31

OVO JE NAJLEPŠE ŠVAJCARSKO SELO: Uživajte u ovom raju odaljenom samo 2 sata od Beograda!
shutterstock.com

Ako razmišljate gde biste se uputili tokom predstojećih praznika, Švajcarska je sigurno jedna od najživopisnijih zemalja koja nudi atraktivna mesta za oblizaka. Iako smo navikli da na pomen sela, vidimo pravu seosku idilu koja kod nas uključuje seoska domaćinstva sa životinjama, u Švajcarskoj je situacija potpuno drugačija.

Mnogi od nas bi voleli da zauvek ostanu u takvim selima. A zašto? Grimenc je jedno od takvih mesta i smatra se najlepšim u čitavoj Švajcarskoj. Iako ima svega 400 stanovnika i prostire se na 1564 m nadmorske visine, ovo selo daje osećaj malog grada. 

Zime u ovom prelepom selu, naseljenom drvenim kućicama mogu biti izuzetno hladne, međutim, ako ste u mogućnosti da ga posetite tokom leta sigurno ćete uživati u šetnji malim i šarmantnim skučenim ulicama, gde se pruža preko hiljadu crvenih geranijuma.

Vatrenocrveni cvetovi su nešto po čemu je selo poznato, a mogu se videti u saksijama ispred kuća, apartmana, hotela i prodavnica. To je možda i jedna od najvećih atrakcija zbog koje turisti zakrče ulice kako bi se fotografisali i ovekovečili ovu lepotu. Naravno, ne propuštaju priliku da popiju kafu ili da jedu u restoranima pored obližnje rečice koja protiče niz ovo selo. 

@swiss.explorers Switzerland’s most beautiful village. . . . #switzerland #village #swiss ♬ Beautiful Morning - Mayrain

Oni koji na ovo romantično i živopisno mesto dolaze kolima, imaju omogućen parking niz čitavo naselje a cena iznosi jedan evro po satu. Samo treba doći na vreme kako bi obezbedili svoje mesto jer tokom letnjeg perioda ovo mesto je izuzetno posećeno. Klima je planinska i u toku godine ovde bude oko 106 kišovitih ili snežnih dana. Najkišniji mesec je avgust, a najsušniji april. 

Ova prirodna lepota može vam biti na dohvat ruke. Naime, let od Beograda do Ciriha traje sat i 50 minuta, a razdaljina od ovog bajkovitog sela do aerodroma u Cirihu je oko 270 km. Takođe, vozna karta od Ciriha do Grimenca košta oko 160 dolara.

Ovo selo je uspelo vekovima da sačuva svoju baštinu i autentičnost, a mnogi ga smatraju stvarnom razglednicom. Od znamenitosti dovoljno je obići buržoaski podrum, bakinu kuću ili stari mlin što će vas vratiti nekoliko decenija unazad. Selo privlači pažnju i ljubitelja sporta tokom zime, naročito skijaša, ali i leti jer se od njega na nekoliko minuta nalazi živopisno tirkizno jezero Moiri koje je pravi raj na zemlji i mesto za uživanje. 

BONUS VIDEO:


Komentari (0)