Srbija

"SRPSKA ATINA", SAVRŠEN GRAD ZA IZLET TOKOM VIKENDA: Mesta u Novom Sadu koja će vas očarati

Isplanirajte putovanje koje će vam dugo ostati u sećanju

29.02.2024 14:25

"SRPSKA ATINA", SAVRŠEN GRAD ZA IZLET TOKOM VIKENDA: Mesta u Novom Sadu koja će vas očarati
shutterstock.com

Vojvođanska prestonica koja sa razlogom nosi epitet jednog od najlepših gradova Srbije ostavlja bez daha svakog posetioca koji se uputi u ovaj magični grad. Na raskrsnici evropskih puteva, sedište više kultura, Novi Sad turistima nudi mnoštvo zanimljivog sadržaja i znamenitosti koje vredi obići. 

Iako mnogi za njega vezuju usporeniji način života, Novosađani to pravdaju svojom opuštenošću u svakom smislu, te da nigde "ne žure" kao, na primer, njihove komšije Beograđani. Grad vodi i tradicionalni i savremeni način života, a svakodnevnim doseljavanjem novog stanovništva izrasta u pravu metropolu. Mnogi koji ga posete tvrde kako je odličan za porodičan život, međutim nije strano da ovaj grad biraju mnogi studenti za svoje školovanje, kao i ljudi čije su karijere u povoju. Ukoliko se odlučite da "skoknete" do Novog Sada, autobusom, sopstvenim prevozom ili još brže vozom, ova mesta svakako ne bi trebalo da propustite.

Petrovaradinska tvrđava

Petrovaradinska tvrđava krije zanimljive priče generacija, bitaka i poraza koji su se dešavali kroz istoriju. Izgradila ju je Austrija od 1692. do 1780. godine i bila je neka vrsta "bedema" u borbi protiv Turaka. Poznata je kao "Dunavski Gibraltar", posebna je po tome što se na njoj nalazi "pijani sat". Poseban je po tome što njegove male kazaljke pokazuju minute, a velike sate. To je, veruje se, svojevremeno bilo olakšavajuće za poljoprivrednike koji su se orijentisali prema velikim kazaljkama i znali kada je vreme za predah ili završetak poslova.

Tvrđava je mesto okupljanja stranih i domaćih turista, a na njoj se nalazi mnoštvo ateljea u kojima umetnici slikaju i izlažu svoje slike. Osim toga, posetioci imaju mogućnost da pomoću teleskopa koji je postavljen na jednom od bedema posmatraju vasionu.

Dunavski park

Ovaj park je sa razlogom proglašen za spomenik prirode i nastao je od zabarenog rukavca Dunava obraslog trskom. Krajem 19. veka preuređen je u park, u čijem se centralnom mestu nalazi jezero. Nekada su simboli tog jezerceta bili labudovi Isa i Bisa. Nažalost, Ise i Bise više nema, ali ne manjkaju druge životinje - patke, kornjače i, naravno, ribe.

Krasi ga šetalište, ali i zelene površine na kojima odmaraju porodice sa malom decom. Park je poznat i po bistama poznatih pisaca i pesnika poput Branka Radičevića, Đure Jakšića i Mike Antića.

U parku se nalazi i saletla gde tokom letnjih meseci nastupaju mnogi bendovi, a tokom zime se park pretvara u pravu bajku, okićen novogodišnjom dekoracijom i rasvetom. Posetioci tad imaju prilike da uživaju u klizalištu.

Štrand

Poznata novosadska plaža za koju mnogi Novosađani kažu da je njihovo "more" otvorena je 1911. godine i do nje se stiže uzvodno uz Dunav. Nekda se do nje stizalo lađama, kao i poznatim vozom "Trčika" čiji je vagon danas pretvoren u ugostiteljski objekat u srcu grada.

 

Gradska plaža je danas uređena; tokom leta ima ležaljke i suncobrane, a dugačka je 700 metara. Centar je mnogih letnjih dešavanja, a za svakoga se može naći neki sadržaj jer postoje igrališta, šetališta i prostor predviđen za sport. Leti je ovo pravo mesto za osveženje, dok ovu plažu mnogi koriste tokom hladnih meseci kao izvrsno mesto za opuštenu šetnju i mir.

Ulica Laze Telečkog

Ova ulica je dugačka svega 200 metara i nezaobilazno je mesto svakoga ko svrati u Novi Sad, jer je puna kafića, barova, pabova i klubova i svako može pronaći zabavu za sebe. Muzika je šarenolika - od  rokenrola do narodnjaka. Nekada davno ova ulica bila je mesto okupljanja omladine ili novosadski korzo u vreme kada je "Srpska Atina" bila palanka.

 

 

Ulica je naziv dobila po novosadskom pozorišnom glumcu i reditelju Lazi Telečkom koji je bio istaknuti član Srpskog narodnog pozorišta i koji je odigrao više od 200 uloga u svojoj karijeri.

Osim ovih mesta, tu je i mnoštvo muzeja i ustanova koje grad nudi ljubiteljima umetnosti. Zmaj Jovina ulica je adresa na kojoj se nalaze čuvena Katedrala i Tanurdžićeva palata, kao i brojni kafići, i mnogim turistima jedna je od omiljenih u Novom Sadu.

Vojvođanska kuhinja jedan je od zaštitnih znakova "Srpske Atine". Brojni restorani i picerije ugostiće one koji imaju malčice dublji džep i veći budžet za hranu, a za turiste koji žele da najveći deo dana provedu upoznavajući lepote ovog grada biće dovoljan kultni "indeks sendvič" po kom je Novi Sad poznat u celom regionu. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)