Oko sveta

DRAGULJ KASANDRE KOJI SE NE PROPUŠTA: Ne vraćajte se sa Halkidikija dok ne obiđete ovo unikatno grčko selo! (FOTO)

Drugačije od svih, osvojiće vas na prvi pogled!

16.06.2024 15:12

DRAGULJ KASANDRE KOJI SE NE PROPUŠTA: Ne vraćajte se sa Halkidikija dok ne obiđete ovo unikatno grčko selo! (FOTO)
Prntscrn/YouTube

Afitos je mali dragulj Grčke, smešten na prvom prstu poluostrva Halkidiki, na severoistočnom delu Kasandre. Nalazi na oko 3,5 km od Kalitee i 14 km od Polihrona. Od Soluna je udaljen 87 km pa je tako lokacijski pogodan i za posetioce iz naše zemlje. Ovo autentično grčko letovalište privlači pažnju svojom arhitekturom koja spaja tradicionalni i moderni stil, kamenim kućama, kaldrmama i uskim ulicama. Ono što dodatno očarava turiste jeste neobičan položaj mesta, smeštenog na visokom uzvišenju iznad tirkizno-plavog mora.

Afitos, kao biser Kasandre, predstavlja savršeno mesto za opuštajući odmor, okružen bujnom mediteranskom vegetacijom i kristalno čistim morem. Ovo autentično grčko letovalište pruža jedinstven doživljaj tradicije i prirodnih lepota, čineći ga neodoljivom destinacijom za sve ljubitelje grčke kulture i lepote prirode.

 

 

Uživanje na plažama

Afitos ima dve glavne peščane plaže, ali ono što je posebno zanimljivo jeste prisustvo brojnih manjih uvala u kojima posetioci mogu uživati u miru i tišini. More je kristalno čisto, a plaže su prekrivene finim, sitnim peskom. Na plaži ima prirodnog hlada, naročito u poslepodnevnim satima. Cene ležaljki i suncobrana variraju od plaže do plaže, ali u najvećem broju je uz konzumaciju pića besplatno korišćenje.

• Varkes plaža: peščana, mirno more. Centralni deo plaže je dugačak i ima grube stene u vodi.

• Mudunu plaža: peščana, čisto more. Pruža mogućnost bavljenja vodenim sportovima, ribolovom i ronjenjem. Pored delova sa ležaljkama i suncobranima, postoje i nekomercijalizovani delovi.

• Liosi plaža: prema Kalitei, mirno more, peskovita plaža, ali pojas oko 2-3 m pri ulasku u vodu je kamenit. More je toplo, postoji plićak, nakon plićaka 1-2 m je potrebno preplivati i onda je deo gde je voda opet do struka.

 

 

Šarm tradicije

Afitos odiše tradicionalnim šarmom i izdvaja se po tome što nema mnogo modernih prodavnica karakterističnih za druga grčka letovališta. Supermarket Lidl koji se ranije nalazio u Afitosu sada je premešten u Kaliteu, olakšavajući snabdevanje turista. Takođe, mesto je poznato po brojnim tavernama, kafe barovima i restoranima koji čuvaju autentični duh grčke kuhinje.

Posetiocima se preporučuje poseta "Terasi Afitosa" sa koje se pruža neverovatan pogled na mesto i okolinu. Takođe, tu je i Crkva Svetog Demetrijusa koja datira iz druge polovine 19. veka, kao i Folklorni muzej Afitosa koji prikazuje život meštana. Tokom turističke sezone, posetioci mogu uživati u lokalnim manifestacijama na gradskom trgu, dok ljubitelji noćnog života mogu posetiti obližnju Kaliteu.

 

 

Šta posetiti:

  • Crkva svetog Dimitrija, na glavnom trgu
  • Crkva svetog Nikole  u blizini Liosi plaže i Kalitee
  • Muzej folklora
  • Vidikovac - poznat po 12 skulptura koje su poređane u krug. Sa vidikovca se pruža fascinantan pogled na zaliv Toroneos, Sitoniju i južnu Kasandru.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)