Ostali ljubimci

PLAČ NEUTEŠNE BEBE DOPIRAO JE PRAVO IZ KAVEZA: Čovek je brzo prišao kako bi izbavio dete, ali ono što je zatekao unutra ga je zapanjilo! (VIDEO)

Svi su se pitali gde je mališan koji plačući doziva roditelje da ga smire, ali imali su i šta da vide.

12.10.2023 15:01

PLAČ NEUTEŠNE BEBE DOPIRAO JE PRAVO IZ KAVEZA: Čovek je brzo prišao kako bi izbavio dete, ali ono što je zatekao unutra ga je zapanjilo! (VIDEO)
Instagram-makeyourdreamsreality

Papagaji su uvek bili interesantni ljudima zbog sposobnosti govora. Ptice zapravo nemaju glasne žice, ali ipak izuzetno precizno oponašaju zvukove, što je naročito slučaj sa papagajima vrste žako i amazon. Odgovor na pitanje kako papagaji tako dobro uspevaju da oponašaju reči dugo je bio nepoznat. Naučnici koji su izučavali tu pojavu kažu da je poznato da oni najčešće oponašaju zvukove koji se često javljaju u njihovom novom okruženju, poput pozdrava i imena ukućana. Međutim, zanimljivo je da se može uočiti i da oni savršeno imitiraju neke neobične zvukove, recimo zvuk telefona, motorne testere, zvižduke, i slično. 

Papagaji tako mogu da ispuštaju i razne melodije, ali ukoliko najčešće čuju plač deteta, oni će ga savršeno oponašati. Stručnjaci koji su se bavili papagajima trvde da su ove ptice veoma optimistično nastrojene, te će tako najpre usvojiti “pozitivne” zvuke, poput pozdrava i smeha ukućana, a da je laž da oni prvo usvajaju psovke. Međutim, izgleda da je ovaj papagaj otišao korak dalje i usvojio je plakanje deteta pre nego što roditelji dođu do njega da ga uteše. Izgleda da je ova beba često bila uplakana, a papagaj je do detalja reprodukovao bebin plač.

Na snimku se tako čuje jedino plakanje bebe koje dopire iz kaveza. Međutim kada se kamerom priđe sasvim blizu, unutra je mali zeleni papagaj, tačnije amaznoski papagaj. Ljudi su bili zapanjeni sposobnošću ove price da do detalja “skine” bebin plač. Snimak je počeo da se prosleđuje svim društvenim mrežama, a mnogi koji ne znaju do koje mere papagaji mogu da prekopiraju zvuke su ostali zapanjeni.

Stručnjaci su objasnili na koji način papagaji govore, a došli su do zaključka da oni mogu samo da krešte i ometaju okolinu nerazgovetnim zvucima, dok mogu da nauče i oko 800 reči. Iako za papagaje često kažemo da su životinje koje umeju da govore, preciznije je reći da oni "oponašaju govor", odnosno zvukove iz prirode. To im polazi za rukom zbog izražene sposobnosti prilagođavanja na nova okruženja. Do sad je otkriveno nešto manje od 400 vrsta papagaja, a naučnici sve više izučavaju načine kojima oni usvajaju reči i sposobnost na koji ih oponašaju.

Brojna ispitivanja ustanovila su da kada papagaj dođe u novu sredinu on prvo ćuti, a kada se malo oslobodi ispušta glasove koji su mu urođeni, kao što je njegovo karakteristično kreštanje. Oni su tihi u novoj sredini i jedno vreme će proći dok ova životinja ne shvati da je u okruženju u kome mu ne preti nikakva opasnost, pa će početi da se opušta, a uz puno ljubavi doći će i do prvih reči.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)