Papagaj koji priča

PAPAGAJ KOJI PRIČA: Aleks je najpametnija životinja na svetu!

Aleks je jedna od najpametnijih ptica na svetu, ovaj papagaj koji priča bio je na nivou dvogodišnjeg deteta!

14.11.2021 01:53

PAPAGAJ KOJI PRIČA: Aleks je najpametnija životinja na svetu!
pexels.com

Mnogi roditelji prilikom odlučivanja koju životinju da kupe deci kao kućnog ljubimca biraju kuce ili mace, a na listi popularnih ljubimaca nalaze se i ribice, činčile i naravno papagaji. Papagaj se čini kao jako interesantan izbor, jer osim što deca mogu da se igraju sa njim, mogu da ga nauče i da govori, te da od životinje stvori sebi pravog prijatelja sa kojim će razgovarati uvek.

Papagaj Aleks, dugogodišnji saputnik psihološkinje Irene Peperberg, zauvek će ostati upamćen kao jedna od najpametnijih životinja na svetu. Naime, Aleks je preko trideset godina bio deo psihološkog istraživanja, a uz Irenu on je naučio preko 100 reči. Nakon njegove smrti Irena je objavila da je Aleks imao nivo razumevanja koji se može uočiti kod dvogodišnjeg deteta, pri čemu nije dostigao svoji pun potencijal i da je preživeo bio bi jednak jednom petogodišnjem detetu.

Aleks je za vreme svog života uspeo da nauči koncepte poput "manje" ili "veće", "isto" i "drugačije", a umeo je i da objasni koji mu predmet Irena pokazuje, koje je boje i kako se razlikuje od drugih sličnih predmeta, Ipak, najveće Aleksovo dostignuće bilo je pitanje "Koje sam boje?". Aleks je prva i jedina životinja koja je shvatila da je odraz u ogledalu njen odraz, te je postavio pitanje koje se čak može nazvati i egzistencijalnim. 

 

 

Ovaj sivi papagaj ostavio je značajan trag u nauci jer je dokazao da papagaji, ne samo da mogu da nauče da govore, već i da razmišljaju, te da odgovaraju na pitanja i sam ih postavljaju, ali i da objasne ljudima kako se osećaju, te da poseduju prilično širok spektar emocija, među kojima se nalazi i dosada. 

 

 

Fascinantno je koliko je Aleks napredovao u radu sa Irenom, ali je još neverovatnija činjenica da veliki deo papagaja to može. Ako pokušavate da se odlučite koju životinju da poklonite detetu, razmotrite papagaja, jer je jedno sigurno, vaše dete i ova pametna ptica razvijaće se zajedno.

Komentari (0)