Mace

ROĐENA MACA SA DVA LICA! Priča o ovom čudu od ljubimca rasplakala je ceo svet!

U pitanju je veoma retko obolenje s kojim se mačići rađaju, ali najčešće uginu posle samo nekoliko dana.

23.07.2022 18:00

ROĐENA MACA SA DVA LICA! Priča o ovom čudu od ljubimca rasplakala je ceo svet!
Printscreen Youtube/Two-faced kitten born in Oregon

Vlasnica mačke na severu Tajlanda bila je šokirana nakon što je videla mače koje je okotila njena ljubimica. Vidno uplašena odmah je otišla kod veterinara gde su joj objasnili da je u pitanju izuzetno redak poremećaj da se mače rodi sa 2 lica.

Iako su prognoze veterinara bile da će ono uginuti nekoliko sati nakon rođenja, ono je nastavilo da se bori za život, pa ga je vlasnica nazvala Tung Tong, odnosno vreća sa zlatom.

Mačići sa 2 lica se rađaju veoma retko, ali ih ima u svim krajevima sveta. U pitanju su Janus mačke koje su ime dobile po rimskom bogu Janusu koji je predstavljen sa 2 lika okrenuta jedno od drugog. Smatralo se da on odlučuje o počeku i kraju svega, pa se pretpostavlja da je po njemu ime dobio prvi mesec u godini, odnosno januar.

Janus mačke imaju 2 dva lica, 4 oka, 2 nosa i dvoje usta, ali jedan par ušiju. Mače sa Tajlanda sisa i na jedna i na druga usta i prede, ali ima problem da uspravno drži glavu.

Iako je vlasnica u početku razmišljala da udomi mače, rešila je da od toga odustane kako bi mu pomogla da nekako preživi. Međutim, samo četiri dana nakon rođenja, vlasnica po imenu Anuvat, pronašla je nesrećnu životinjicu beživotnu ispod ćebeta. Suze su same tekle.   

Inače, Janus mačići retko prežive duže od nekoliko dana nakon rođenja. Jedina mačka sa tim poremećajem za koju se zna da je imala dug i ispunjen život bio je mačor po imenu Frenk i Lui koji je rođen 1999. u Masačusetsu. Iako teško bolestan, verovatno zahvaljujući nezi i pažnjih svojih vlasnika, mačor je poživeo punih 15 godina zbog čega je ušao i u Ginisovu knjigu rekorda kao najduže preživela Janus mačka.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)