Kuce

Šta sa psom KADA DOĐE BEBA? Evo šta kažu stručnjaci o večitoj dilemi RODITELJA!

Dolazak prinove u dom u kojem već imate kućnog ljubimca ne mora više da vam stvara strah.

11.09.2022 13:00

Šta sa psom KADA DOĐE BEBA? Evo šta kažu stručnjaci o večitoj dilemi RODITELJA!
Srećna republika

Dolazak prinove jedno je od najlepših životnih razdoblja svakog para. Neizvesnost po dolasku bebe kući uvek donosi novo uzbuđenje. Ovaj period dodatno je pun novina za one parove koji imaju i kućne ljubimce

Ukoliko ste pre dolaska bebe imali psa, ne brinite, ne morate se odreći svog krznenog prijatelja. Bebe i psi se u najčešćem broju slučajeva odlično slažu, a strahovi koje imate da će kuca povrediti bebu ili loše uticati na njeno zdravlje, lako će nestati uz prethodne konsultacije sa veterinarima. 

NAVIKAVANJE PSA NA BEBU

Čak i pre dolaska bebe važno je da kućnog ljubimca upoznate sa mirisom pridošlice. Trebaće im čak nekoliko meseci da se priviknu na novog člana, ali počnite polako. Psu morate dati da onjuši bebinu odeću ili nešto bebino iz porodilišta da bi mu taj miris postao prijateljski. Neka pas onjuši, recimo, bebinu pelenu na nekom neutralnom terenu (recimo, u praku), pa mu onda dajte da onjuši isto nešto bebino kod kuće. Ponavljajte to nekoliko puta da se navikne na njen miris.

pexels.com

Psi se mogu osećati zapostavljeno po dolasku prinove

REŠITE SE LJUBOMORE KOD PASA

Psi imaju empatiju, emocije i mogu osećati ljubomoru prema novom članu u domu. Ukoliko je pas dugo sa vama, pre dolaska prinove, nova okolnost može uticati na njegovo ponašanja.  Posmatrajte vašeg ljubimca i kako reaguje na bebu. Ne smete ga zapostaviti i tako učiniti ljubomornim. Bebu i životinju možete malo zbližiti tek kada ona ojača i kada vidite da se ljubimac navikao na novu situaciju. Stručnjaci smatraju da rizika gotovo nema. Pazite na higijenu, ne puštajte životinju u bebinu sobu (u prvih šest meseci, ili ako tako odlučite, nikako), ne plašite se dlaka (one ne mogu nauditi bebi).

pexels.com

Psi se mogu osećati zapostavljeno po dolasku prinove

HIGIJENA JE VEOMA BITNA

Ljubimca redovno vodite veterinaru; perite ruke nakon diranja životinje i pre nego uđete u bebinu sobu; skratite im kandže, ne dajte im da ližu bebino lice, kupajte ih napolju ili na nekom drugom mestu. Kada beba počne da puže mere opreza ćete morati podići na novi nivo. Beba ne sme imati pristup pesku životinje, kao ni posudicama za hranu. Životinje će se prepasti bebe koja puže. Mogu da reže i sikte. Budite u ovom periodu oprezniji. Prilagodite ih par meseci pre tako što ćete ih par puta u toku igre povući za uho ili rep. Pazite kako će reagovati. Držite podalje igračke vašeg ljubimca od bebe, i, naravno, obrnuto. Dete učite da mazi i pazi životinju, a ne da je maltretira.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)