Kuce

Nežni džin Vendi: Pas sa dvostrukim mišićima

Zbog retke genetske mutacije, pas rase vipet je bio duplo teži od svojih srodnika

28.02.2022 18:00

Nežni džin Vendi: Pas sa dvostrukim mišićima
YouTube/printscreen

Vipet Vendi je bila nežan pas, iako je izgledala zastrašujuće sa 24 mišića. Kako je rođena sa retkom genetskom mutacijom, Vendi je bila duplo veća od svojih srodnika.

Njena vlasnica Ingrid Hansen kupila ju kada je imala osam godina i živela je na farmi u Kanadi do smrti 2017. godine, u 14. godini

Imala je uzbudljiv pseći život. Putovala je po SAD i nastupala u televizijskim programima. Bila je gost u programima „Today Show“,“ Animal Planet Most Outrageous Animals“, „Veird True and Freaki“ i „National Geographic Wild“.

Vendi je bila građena kao i svi hrtovi rase vipet, ali je imala krupna ramena sa debelim vratom i definisanim zadnjim nogama. Imala je istu visinu i usku glavu kao prosečan pas njene rase, ali je bila teška 27 kilogram.

Studija Nacionalnog instituta za zdravlje otkrila je da vipeti sa jednom defektnom kopijom gena miostatina, dobijaju povećanu mišićnu masu koja poboljšava trkačke performanse. Ali Vendi je imala dve mutirane kopije gena zbog čega je imala „dvostruke mišiće“.

Pixabay

Vendi je bila duplo teža od pasa njene rase

 

Postala je senzacija 2007. godine kada je njen mišićavi izgled upoređen sa građom Arnolda Švarcenegera.

Njena vlasnica Ingrid je tada rekla „da možda liči na Terminatora, ali da je ona jedan nežan džin“.

U 14. godini je Vendi počela da gubi mišiće, pada i kolabira bi u pokušaju da održi korak sa drugim psima. Njena vlasnica, koja je po struci veterinarski tehničar, rešila je da je uspava 2017. godine kako ne bi patila.

-Želeo sam da ode kada je još uvek bila dovoljno srećna, a ne u bolovima i to je bila veoma teška odluka, piše The Sun.

Komentari (0)